El projecte Life Pletera, a l´Estartit, haurà enllestit, abans de Setmana Santa, la restauració ambiental de la darrera parcel·la de l´antiga urbanització. En aquesta parcel·la, emplaçada al sector nord de l´àmbit d´actuació del Life Pletera, s´hi dipositaven els materials extrets els mesos anteriors durant les obres de desurbanització de la resta de l´espai. S´hi acumulaven per al tractament previ al seu destí final. Del material apilat, una part molt important, 2.245 metres cúbics, s´ha pogut reutilitzar per a l´arranjament de camins municipals, mentre que la resta s´ha transportat a una planta de reciclatge, ja que per la seva tipologia no es podia reutilitzar. La parcel·la s´ha excavat a la mateixa cota que la resta de la maresma i, la part que toca al carrer Romaní, s´ha excavat en forma de terrassa per tal que hi hagi una gradació de la pendent al carrer.

Desrpés de Setmana Santa es faran diverses actuacions de millora del drenatge de l´aigua cap a la bassa del Fra Ramon, juntament amb algunes plantacions de tamariu. Un cop finalitzat tot això, la fase de creació de llacunes costaneres, la més important del conjunt del projecte, amb una inversió de 1.360.000 euros, ja estarà gairebé finalitzada (95%).

En aquests moment, doncs, per bé que la natura encara ha de fer el seu curs, ja es pot observar l´aspecte global que té el recuperat sistema de llacunes tal com s´havien concebut inicialment en el projecte Life Pletera. D´aquí a un temps, quan la vegetació hagi ocupat els nous espais, el conjunt quedarà totalment integrat a l´entorn i recuperarà l´aspecte que havia tingut abans de la finals dels 80, quan les maresmes de la Pletera es van urbanitzar parcialment.

Un cop enllestida la fase de creació de llacunes, restarà pendent el trasllat de la línia elèctrica i la creació de la xarxa d´itineraris. Aquests projectes ja es troben en procés de tramitació administrativa. S´espera tenir tots els permisos passat l´estiu, per poder encarar el tram final d´execució del projecte Life Pletera a partir de setembre.

Life Pletera és l´acrònim del projecte «Desurbanització i recuperació de la funcionalitat ecològica en els sistemes costaners de la Pletera a l´Estartit», subvencionat pel programa Life.