El grup municipal del PDeCAT a l'Ajuntament de Torroella de Montgrí (anteriorment CiU) ha presentat una moció al ple d'aquest dijous perquè el consistori «exigeixi» al Ministeri de Defensa la cessió gratuïta dels terrenys de Punta Milà i de l'estació Loran-C de l'Estartit «per tal de ser destinada als usos socials» que els veïns del municipi decideixin a través d'un procés participatiu.

Les dues instal·lacions, de caràcter militar, fa anys que estan en desús, és a dir, estan abandonades i en un estat avançat de degradació. Si prospera la moció del PDeCAT, l'Ajuntament haurà d'exigir el retorn d'aquests terrenys al Ministeri de Defensa, el qual ha mantingut un posicionament constant en aquest assumpte: vendre'ls al millor postor. La base Loran-C ocupa una extensió de 351.800 metres quadrats i les instal·lacions de Punta Milà, 220.316 metres quadrats.

La decisió del Ministeri de Defensa de desprendre's d'aquestes instal·lacions és clara, però pagant-ne el preu que marqui: recentment ha convocat la tercera subhasta després que les dues primeres van quedar desertes.

La de Punta Milà es va conèixer el novembre de l'any passat i el preu de sortida que ha establert el Ministeri és de 264.275,66 euros, mentre que la de la base Loran-C es va conèixer a finals d'aquest mes de febrer, marcant un preu de sortida de 465.956,91 euros per uns terrenys rústics -la primera vegada que Defensa va intentar vendre la finca, el preu de sortida era de 575.255,45 euros-.

L'alcalde, Josep Maria Rufí (ERC-Junts), ja ha manifestat en anteriors ocasions que el Ministeri de Defensa ha de retornar aquests terrenys a l'Ajuntament o a la Generalitat perquè s'integrin al Parc Natural del Montgrí, les Medes i el Baix Ter ja que van ser expropiats a finals dels anys 50 del segle passat pel règim franquista -en el cas de la base Loran-C- i cedits als Estats Units.

El grup del PDeCAT a Torroella de Montgrí vol insistir de nou en la recuperació d'aquests terrenys perquè siguin cedits gratuïtament a l'Ajuntament, una opció totalment oposada a la plantejada en tot moment per Defensa, que sempre s'ha tancat en banda i n'ha exigit quantitats econòmiques que la corporació local no pot assumir. El fet és que a cada subhasta que Defensa convoca, abaixa el preu de sortida i, de fet, la convocatòria de la tercera ja porta la convocatòria de la quarta per si aquella quedés deserta.