El jutjat penal número 2 de Girona va celebrar ahir la segona i última sessió del judici a la doctora de l'hospital de Palamós denunciada per la família d'un pacient que va morir. La vista va començar amb la declaració de les forenses, que van determinar que la metgessa no va fer un diagnòstic diferencial; per tant, no va descartar les causes que podien estar provocant un dolor intens al malalt, com un aneurisma (del qual va acabar morint). Les forenses van apuntar que el 26 de juny del 2011 el CAP de Palafrugell va enviar a l'hospital de Palamós el pacient, que tenia un dolor molt fort a l'estómac que derivava a l'esquena, perquè valorava que podia patir una patologia més greu.

Van afegir que a l'hospital el dolor no era tan intens perquè al CAP se li havia aplicat un analgèsic, malgrat que van remarcar que davant d'un dolor epigàstric la doctora de Palamós havia de practicar proves que no va fer, com una radiografia al tòrax o un TAC. Van subratllar que a l'informe que va elaborar l'acusada no hi constaven els antecedents familiars i van considerar que el 26 de juny el malalt ja estaria patint la dissecció aòrtica.

En el judici d'ahir també va declarar la metgessa acusada, que va afirmar que quan va atendre el pacient, aquest no presentava les condicions de patir una dissecció aòrtica. «Quan va sortir de l'hospital estava bé», va assegurar la doctora, que va explicar que va creure que el CAP de Palafrugell derivava l'home a Palamós per descartar una pancreatitis. La metgessa va argumentar que va extreure aquesta conclusió després d'haver llegit l'informe del CAP «entre línies», ja que en el document mèdic no constava aquest diagnòstic. La doctora va negar que conegués els antecedents familiars del pacient i va defensar que «ningú» pensava que el malalt tingués un aneurisma.

La fiscalia eleva la petició

Al final de la sessió, la fiscalia va elevar la seva petició a la mateixa pena que demana l'acusació particular, exercida per la família del pacient i representada per l'advocada Mònica Tarradellas. Així, la fiscalia va passar de sol·licitar una multa per una falta d'homicidi imprudent a demanar per a la doctora una condemna de tres anys de presó i una inhabilitació de cinc anys per un delicte d'homicidi imprudent per negligència mèdica, per no diagnosticar a temps la dissecció aòrtica, com sol·licita l'acusació particular. També una indemnització de gairebé 110.000 euros. En canvi, la defensa va mantenir la petició d'absolució per a la metgessa.

Ahir el cas va quedar vist per a sentència. Anteriorment, la mateixa família ja havia portat aquesta doctora davant els tribunals -que va quedar absolta- per la mort d'un altre germà que també va patir una anomalia cardíaca.