L'Ajuntament de Torroella de Montgrí ha engegat un procés consultiu per tal que la població pugui escollir directament a què es destinaran 100.000 euros del pressupost d'inversions del 2018. El procés participatiu es va iniciar el dijous 20 d'abril amb un acte públic al Museu de la Mediterrània, en què es va explicar detalladament l'objectiu i el procediment d'aquesta iniciativa. Les propostes d'inversió es recolliran fins al 8 de maig i a l'octubre es votaran. En aquest procés hi poden participar qualsevol persona empadronada al municipi, sense límit d'edat, i les entitats inscrites al Registre Municipal d'Entitats. Les propostes es podran fer arribar a través del web municipal o bé de diferents butlletes que es repartiran pel municipi.

Marc Calvet, regidor de Participació Ciutadana, ha explicat que a diferència d'altres processos participatius, en aquest no es partirà d'una llista d'inversions proposades per l'Ajuntament. El procés serà totalment obert i es podrà proposar qualsevol tipus d'actuació, per exemple projectes municipals relacionats amb la millora de l'espai públic, l'urbanisme, els equipaments i la mobilitat. Les úniques condicions seran que donin resposta a una necessitat concreta, siguin viables, respectin el marc jurídic, no superin, individualment, els 75.000 euros i siguin de competència municipal. Amb els Pressupostos Participatius, l'Ajuntament vol convertir la ciutadania en la protagonista del que passa al poble.

Dels 100.000 euros que es reserven en aquest procés participatiu, 75.000 es destinaran a projectes proposats per la ciutadania a través de la consulta i 25.000 euros es destinaran a inversions proposades des dels Consells de Barri. Un cop recollides, les propostes seran avaluades per una comissió municipal, entre juny i setembre, i posteriorment, a finals de setembre, es farà una reunió per donar-les a conèixer. Finalment, la primera quinzena d'octubre s'habilitaran punts de votació perquè la població esculli les que s'executaran. En aquesta fase hi podran participar els majors de 16 anys.

Tot el procés serà supervisat per la Comissió de Seguiment dels Pressupostos Participatius. Aquest és l'òrgan que farà el control d'execució dels projectes escollits. Està format per representants dels grups polítics i de les entitats.