L'alcalde de Palafrugell, Juli Fernández (PSC), va comunicar aquest divendres, en el marc de la valoració de la moció de censura, que les obres de construcció del xalet polèmic del Golfet ja estan acabades. El batlle va informar que divendres al matí els tècnics dels promotors van contactar amb els serveis tècnics de l'Ajuntament per concertar una cita per obtenir el certificat d'obra acabada, un requisit per després comunicar la llicència de primera ocupació. D'aquesta manera, la construcció de l'immoble s'ha prolongat durant prop de dos anys, en tot moment envoltat per la crítica de particulars que es van acabar constituint en l'associació Salvem el Golfet i, a l'Ajuntament, pel grup municipal d'Esquerra Republicana de Catalunya. La Direcció General d'Ordenació del Territori i Urbanisme de la Generalitat també s'hi va ficar, va demanar a l'Ajuntament que anul·lés les llicències d'obra però, com que l'administració local no li ha fet cas, ho ha portat al contenciós administratiu, el mateix camí que ha seguit Salvem el Golfet. Dos processos judicials pendents de resoldre.

Juli Fernández va explicar que la setmana que ve, o d'aquí a dues, els promotors del xalet ja disposaran, molt probablement, d'aquest certificat d'obra acabada. A partir d'aleshores, poden presentar la llicència de primera de comunicació. El batlle va comentar que abans era una autorització que concedia l'Ajuntament, però que ara és en règim de comunicació, és a dir, si en un període de temps després de presentar-la l'administració no diu res, s'entén com a atorgada. L'Ajuntament té la capacitat de fer una inspecció a l'immoble per certificar que tot s'adequa a la llicència d'obres i, si així és, la llicència de primera ocupació és automàtica.

Davant les crítiques de Salvem el Golfet, d'ERC i la manca de coincidència amb els criteris dels tècnics de la Generalitat -afirmen que hi ha una planta de més, discussió oberta en funció del pendent del terreny-, l'alcalde, i per tant el govern, sempre ha defensat que l'immoble compleix legalment amb el POUM, el pla de millora urbana i el projecte al qual es va concedir la llicència d'obres. En aquest darrer cas, va estar suspesa quatre mesos -de l'agost al desembre de l'any passat- perquè es van executar diferents elements que no coincidien amb el projecta, de manera que l'Ajuntament els va fer ajustar al que s'havia aprovat. Per sostenir que la casa compleix amb la legalitat -malgrat reconèixer que té impacte i que no li agrada-, Fernández compta amb diferents informes dels tècnics municipals, i d'externs.

Tanta polseguera ha aixecat aquest assumpte que, arran del trencament del govern amb la sortida dels quatre regidors convergents (PDeCAT) i que l'executiu de Fernández es quedés en minoria, el portaveu d'ERC Josep Piferrer va condicionar qualsevol pacte de governabilitat al que passés amb el xalet.

Finalment, malgrat que pels republicans és un assumpte important, va dir Piferrer, a l'hora del pacte per fer la moció de censura amb el PDeCAT no hi ha tingut un pes tan determinant com es podia pensar ja que, per un costat, els treballs estaven a punt d'enllestir-se, i per l'altre, el procés es troba en mans del jutjat, que serà qui determinarà el futur de l'immoble.

En tot cas, en el ple d'abril de la setmana passada, PDeCAT va aprovar la moció d'ERC perquè l'Ajuntament retirés les al·legacions a la suspensió cautelar de les obres que havia demanat la Generalitat al jutjat. I Gómez va aprofitar per introduir-hi un nou punt: que l'alcalde suspengués les obres immediatament. També s'acordava no atorgar la llicència de primera ocupació fins que es resolgués la petició de mesures cautelars de la Generalitat.

Fernández no va fer cas de la moció perquè, segons va informar aleshores el secretari, tenia sentit de prec i no era vinculant cap al batlle o la junta de govern local, els òrgans que poden decidir aturar les obres. A més, tampoc hi havia un motiu objectiu per la suspensió ja que la construcció s'ajustava a la llicència d'obres.

Aquest divendres, l'alcalde va afirmar que en aquella votació el PDeCAT «va fer el rídicul» pel canvi de criteri que va mostrar ja que, fins i tot quan va sortir del govern, va reiterar la seva confiança en els tècnics municipals. Aleshores, Gómez va argumentar la suspensió de les obres per «prudència».