El grup municipal d'ERC i els quatre regidors del PDeCAT (del grup municipal de CiU) de Palafrugell van presentar ahir el cartipàs del seu govern, que quedarà constituït el proper divendres arran de la moció de censura que faran a l'alcalde socialista Juli Fernández. Ja es coneixia que el nou batlle, el republicà Josep Piferrer, portarà l'àrea de Cultura i Festes, i que el segon de bord, Albert Gómez (PDeCAT) tornarà a dirigir l'IPEP i l'àrea de Comunicació, a més de ser el primer tinent d'alcalde. Piferrer ja havia anunciat que ERC, amb set regidors (els mateixos que el PSC), no seria una simple «crossa» d'un govern, és a dir, un suport, sinó que la seva vocació era liderar-lo, i així ha quedat palès quedant-se les dues àrees que marquen el rumb d'un ajuntament: Urbanisme i Hisenda, a més de la Policia Local, un col·lectiu sensible a Palafrugell.

Les àrees d'Urbanisme i Medi Ambient estaran en mans del republicà Jaume Palahí, que tindrà un regidor adjunt Lluís Ros (PDeCAT). Aquests dos edils s'intercanviaran les responsabilitats en l'àrea de la Brigada, Obra Pública i Serveis Municipals.

Piferrer, portaveu d'ERC, va explicar ahir que la figura de regidor adjunt té l'objectiu de donar suport al regidor titular d'àrees que requereixen una major dedicació, i en la qual els dos tinguin domini. El futur alcalde va precisar que en cap cas té una finalitat de vigilància i control entre els regidors ja que hi ha una àrea on el titular i l'adjunt són del mateix partit -és el cas de Règim Interior, Noves Tecnologies i Agents Cívics amb els republicans Francesc Xavier Jonama i Pau Lladó; en la resta de casos de regidories amb regidor adjunt són un de cada partit-. Quant a la Policia Local, un cos que porta anys en entredit i que aquest mandat va començar en mans de Fernández i de Gómez, però des de fa més d'un any dirigeix l'alcalde, el màxim responsable polític serà el republicà Francesc Xavier Jonama. Hisenda i Serveis Socials també els tindrà ERC, amb Roser Massaguer com a responsable.

Cultura i Festes tindrà Marta Baserba (PDeCAT) com a adjunta. Maite Frigola (PDeCAT), qüestionada per ERC per la seva direcció de Cultura aquests dos anys de mandat, portarà Participació, Cooperació i Gent Gran. Educació estarà en mans d'Albert Tané (ERC); Esports, Pau Lladó (ERC); Infància i Joventut, Marta Baserba (PDeCAT); i Polítiques d'igualtat, Habitatge i Museu del Suro, Mònica Tauste (ERC).

Les dues formacions també han acordat un programa de govern integrat per 50 propostes les més urgents de les quals, va exposar Piferrer, són el pla de xoc de neteja a tot el municipi per «corregir la mala imatge dels darrers temps», que inclourà una campanya de conscienciació ciutadana i un pla de vigilància i sanció; i confeccionar i executar un pla director de sanejament que resolgui de manera definitiva els problemes estructurals del clavegueram de Tamariu, prioritzant els punts afectats especialment per aquesta problemàtica com és el passeig -un aspecte criticat per ERC i que l'actual govern havia anunciat que afrontaria amb un pla director.