Torroella vol més presència dels Rurals al Montgrí quan hi ha risc molt alt d'incendi

L'Ajuntament exposa que entre ells i l'ADF assumeixen les funcions que haurien de ser responsabilitat dels Agents quan s'activa el grau 3 del Pla Alfa, el més elevat ?L'alcalde reclama que es clarifiquin les funcions i s'evitin improvisacions

28.05.2017 | 06:30
Voluntaris de l´ADF, en una de les barreres que impedeixen l´accés al Montgrí dels vehicles.

L'Ajuntament de Torroella de Montgrí exigeix als Agents Rurals una major implicació en el moment d'activar al massís del Montgrí el nivell 3 del Pla Alfa, el més alt en l'escala de risc d'incendi forestal. Aquesta va ser una de les principals demandes que es van traslladar aquest dijous a responsables comarcals del cos, durant una reunió de coordinació que es va celebrar a l'Ajuntament. A la reunió també hi va ser present un representant de l'ADF Montgrí, Anselm Díaz, un col·lectiu de voluntaris que fa una gran tasca preventiva i de sensibilització en aquest espai natural.

El nivell 3 del Pla Alfa implica la prohibició total d'accés a peu i la suspensió de tots els permisos especials per a activitats que poden generar perill d'incendi forestal. La seva activació és decretada pel Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació en funció del mapa diari del perill d'incendis i altres eines d'anàlisi de la situació meteorològica i de la disponibilitat dels combustibles forestals. A partir de la seva activació, són els Agents Rurals qui per llei tenen les competències per adoptar les mesures necessàries per fer efectives les restriccions que implica, tant d'accés a peu com de suspensió d'activitats, ha informat l'Ajuntament. Aquestes restriccions es fan no només per minimitzar el risc d'incendi, sinó per protegir les persones i facilitar les tasques d'extinció en cas d'incendi. L'any passat, per exemple, es va activar el nivell 3 del Pla Alfa en dues ocasions i, en un d'elles, el 5 d'agost, es va declarar un incendi a la muntanya del Rocamaura, a l'Estartit.

Josep Maria Rufí, alcalde de Torroella, recorda que l'Ajuntament ja presta la màxima col·laboració als Agents Rurals, però reclama un pas més al cos per tal que la major part de la responsabilitat, com passa ara, no recaigui en la corporació local. El batlle exposa que quan s'activa el nivell 3 del Pla Alfa s'ha de comunicar la prohibició d'accés a peu en els principals camins del massís, s'ha de fer difusió de la mesura i també s'ha de fer vigilància. Actualment, malgrat la limitació de recursos tècnics i personals, bona part d'aquestes funcions les fa l'Ajuntament i els voluntaris de l'ADF. L'alcalde no nega que l'Ajuntament hagi de tenir un paper important, però lamenta que en l'actualitat supleix funcions que no li són pròpies i que cal clarificar funcions, responsabilitats i evitar improvisacions.

Rufí ha afegit que sovint es passa d'un nivell 2 a un nivell 3 amb molta rapidesa, de manera que és important activar el protocol amb celeritat, la qual cosa implica mobilitzar efectius policials, comunicatius, mediambientals, etc. Per això, sosté Rufí, l'Ajuntament ja ha fet un esforç de coordinació per actuar amb la major celeritat, però, tot i així, cal millorar el protocol, amb una major implicació dels Agents Rurals. Així mateix, també cal ser igualment ràpids en la desactivació de les restriccions, per tal de no generar molèsties als usuaris. L'Ajuntament destaca que és un entorn natural molt humanitzat i freqüentat per banyistes i senderistes a l'estiu.

Pel que fa a la restricció de l'accés motoritzat al Montgrí, es tornarà a decretar, com les darreres temporades, pels voltants de Sant Joan i fins a mitjan setembre, dates que poden fluctuar en funció de les condicions climatològiques.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

El Baix Empordà

El transport d´uns ganivets de cuina provoca l´alarma al centre de Figueres

La sensibilitat dels ciutadans arran dels atemptats terroristes succeïts aquesta setmana a...

Donatiu del Club Nàutic a l´Oncolliga

Donatiu del Club Nàutic a l´Oncolliga

El Club Nàutic de Sant Feliu de Guíxols va entregar un xec per valor de 2.053 euros...

Nova organització del CAP de Torroella partir de l´1 de setembre

El CAP de Torroella canviarà a partir de l'1 de setembre el seu model organitzatiu. Segons...

Reclamen més espai per fer nudisme a la platja de Castell de Palamós

Reclamen més espai per fer nudisme a la platja de Castell de Palamós

Una cinquantena de membres de l´associació nudista Club Català de Naturisme va realitzar dimarts...

Rehabiliten el pont de la font de la Pintoresca de Breda, destruït per un arbre caigut

Rehabiliten el pont de la font de la Pintoresca de Breda, destruït per un arbre caigut

La rehabilitació del pont de la font de la Pintoresca de Breda, que havia quedat...

Enllaços recomanats: Premis cinema