L'Ajuntament de Sant Feliu aprova retirar el nom d'Antoni Vidal de la rambla

La proposta va tenir els vots a favor de l'equip de govern i de Guíxols des del Carrer, que va presentar la moció

28.05.2017 | 01:09

El ple de l'Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols d'aquest dijous va donar el primer pas per canviar el nom a una de les artèries principals de la ciutat, la Rambla Antoni Vidal, en aprovar la moció de Guíxols des del Carrer-Entesa, que vol deslligar la figura d'aquest ganxó, traficant d'esclaus del segle XIX, del reconeixement públic que suposa donar nom a una via de la ciutat. La moció, que també tenia el suport de la CUP, va ser aprovada per l'equip de govern (TSF, ERC i PSC) i Guíxols des del Carrer, amb les abstencions dels grups municipals de CiU i MES.

A partir d'ara, l'Ajuntament haurà de crear un grup de treball que estudiï les propostes de canvi de denominacions de les vies urbanes i d'altres espais públics de la ciutat. 

Antoni Vidal va ser un home molt influent durant les primeres dècades del segle XIX i es va erigir com a benefactor de la seva ciutat natal –de petit va marxar cap a Marsella, on va viure fins a la seva mort.

Les donacions i bon tracte cap a Sant Feliu, però, no poden tapar, segons va considerar Guíxols des del Carrer, que Antoni Vidal va ser també un dels grans traficants catalans d'esclaus de l'època: els seus vaixells, els de la companyia Vidal-Frères, van ser dels més actius durant el període del 1820 al 1845 en el transport d'esclaus en direcció a Amèrica.

Amb la retirada del nom d'Antoni Vidal, Guíxols des del Carrer vol reprovar el fet que «el nom de l'emblemàtica rambla d'Antoni Vidal va lligat a una fortuna que es va forjar a través de l'esclavatge i la repressió».

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema