L'Ajuntament de la Bisbal d'Empordà no va realitzar cap de les inversions pressupostades l'any passat perquè les factures que tenia pendents de pagar tenien un import superior al romanent de tresoreria, cosa que li va impedir contractar un préstec per poder-les finançar, d'acord amb les determinacions establertes per la Direcció General de Política Financera de la Generalitat.

Enguany, aquesta situació ha canviat, segons ha explicat el batlle Lluís Sais (ERC), ja que les factures pendents de pagar pugen 90.000 euros. En el ple d'aquest dimarts, l'Ajuntament va concertar un préstec de 2.738.543,01 euros amb Caixa Bank, el qual té un any de carència i deu d'amortització. L'import total de les inversions pressupostades per aquest 2017 puja 3.715.671,73 euros, la major part dels quals surten del préstec; 280.000 són de venda de patrimon; i la resta provenen de subvencions.

La reducció de les factures pendents de pagar es va produir també en el ple del dimarts, quan el ple va aprovar una modificació de crèdit d'1.331.595,74 euros de diverses factures de Sorea i una de l'Incasòl, cosa que va rebaixar el deute en factures a 90.000 euros.

La modificació es finançarà amb el romanent de tresoreria del 2016, que ha estat de 2,4 milions d'euros. Sais ha explicat que l'Ajuntament ha realitzat el procés de contractació del préstec en contacte amb Política Financera, a la qual no ha hagut de demanar autorització per realitzar-la, sinó simplement comunicar-li (tots els ajuntaments han de comunicar aquestes operacions).

Òscar Aparicio (PSC) ha alertat que l'Ajuntament no pot fer front a l'amortització d'aquest préstec amb els recursos actuals perquè el 2018 haurà d'abonar 148.000 euros més del capítol d'amortitzacions, i 193.000 el 2019. Segons el socialista, l'única manera que l'Ajuntament tindrà per retornar aquests diners és reduir la despesa ordinària o apujar els impostos.