Un equip format per sis científics del CSIC i de la Universitat de Barcelona, i 16 instructors dels diferents centres de busseig de L'Estartit, han desenvolupat aquest dijous una acció pilot per restaurar els boscos de gorgònies vermelles (Paramuricea clavata) de les Illes Medes. Durant els 40 minuts que va durar la immersió es van trasplantar uns 400 fragments de colònies de gorgònies en una àrea d'uns 10 metres quadrats, en una zona on aquesta espècie presenta unes taxes elevades de mortalitat.

Aquesta acció pilot forma part de les activitats previstes en el projecte europeu MERCES (Marine Ecosystem Restoration in Changing European Seas) i ha estat possible gràcies a la col·laboració de la direcció del Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter (Departament de Territori i Sostenibilitat, Generalitat de Catalunya), els Centres de Busseig de L'Estartit i les institucions de recerca Consell Superior d´Investigacions Científiques (CSIC) i Universitat de Barcelona (UB).

Els investigadors Joaquim Garrabou, científic del CSIC a l´Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC), i Cristina Linares, professora de la Facultat de Biologia de la UB, són els responsables de la coordinació de les activitats de restauració dels fons dominats per gorgònies i coralls. Es tracta d´hàbitats que presenten una gran complexitat estructural i per tant afavoreixen el desenvolupament d´una elevada biodiversitat. De fet, aquests fons són un dels principals atractius per als milers de submarinistes que visiten les Illes Medes cada any.

Aquests investigadors ja van fer una prova de trasplantament de colònies de corall vermell comissades a uns pescadors furtius, l´any 2011. Els resultats són molt positius i les colònies trasplantades mostren una elevada taxa de supervivència 5 anys després. L´acció pilot d´ahir es va dissenyar per fer un pas endavant per ampliar l´abast d´aquestes accions de restauració que fins ara s´havien limitat a accions experimentals.