El 20 d'abril del 2015, el president de Convergència Democràtica de Catalunya a les comarques gironines, Pere Vila, es va fotografiar amb la candidata de CiU a la Bisbal d'Empordà, Núria Anglada, per escenificar el seu suport a la candidatura encapçalada aleshores per la democristiana, després que els convergents locals es neguessin a formar part d'aquella llista i creessin un partit independent, Compromís per la Bisbal.

Dos anys després, el mateix Vila s'ha retractat amb els convergents que aleshores no van voler anar a la llista de CiU i s'hi ha disculpat per no haver-los donat suport aleshores. Ara, els convergents són el PDeCAT, de manera que els del PDeCAT de la Bisbal han signat un acord de col·laboració amb el partit del PDeCAT per presentar-se en coalició a les municipals del 2019.

Malgrat que són un mateix partit, els convergents de la Bisbal, ara del PDeCAT, mantindran el seu nom, Compromís per la Bisbal, al qual afegiran amb un guió PDeCAT. Xavier Font, cap de llista de Compromís el 2015, ha explicat que el partit està format tant per associats -militants- al PDeCAT com per independents, motiu pel qual volen mantenir el nom amb què van presentar-se el 2015.

El temps ha passat i, de fet, la federació nacionalista formada per Convergència i Unió es va trencar setmanes després de les municipals del 2015. Dies abans de retratar-se amb Anglada, Vila va afirmar que s'expedientaria als militants de la Bisbal que formessin part de la llista de Compromís, un procés que podia acabar amb la seva expulsió. Com ha concretat Font, els expedients van acabar amb res.

L'acord signat divendres exposa la voluntat de PDeCAT i CxLB de treballar conjuntament per la Bisbal en el proper mandat i, alhora, suposa un reconeixement explícit a la tasca feta per Compromís durant aquests anys «en condicions polítiques adverses».

El president de CxLB, Joan Vilà-Clara, va recordar en els parlaments que precediren la signatura del conveni que Compromís va ser creat el 2015 per militants convergents i per independents per treballar per la Bisbal perquè des de la direcció de CDC es prioritzava l'interès del partit de mantenir l'acord amb Unió i no els interessos i les necessitats dels bisbalencs.

Pere Vila, president a Girona del PDeCAT i abans de CDC, va reconèixer el greuge històric amb la gent de Compromís i es va disculpar per no haver-los fet costat en les passades municipals, quan Convergència va optar per fer costat a Unió, ha anunciat el PDeCAT.