El segon concurs per a la gestió del recinte patrimonial de l´església del monestir romànic de Sant Miquel de Cruïlles, convocat pel Consell Comarcal del Baix Empordà, també ha quedat desert, després que cap empresa hi hagi optat. El ple del Consell de demà declararà aquesta situació. El conseller de Patrimoni Cultural, Jaume Fontdevila, ha exposat que després d´aquests dos concursos infructuosos, el Consell estudia optar per una gestió directa d´aquest monument, declarat Bé Cultural d´Interès Nacional, per obrir-lo regularment al públic. Amb aquesta finalitat, i davant la previsió que el segon concurs tampoc tingués adjudicatari, el Consell ja està enllestint un estudi econòmic amb l´objectiu d´establir uns preus públics per a visites organitzades i de particulars, alhora que es marcaria un règim de visites periòdiques.

El primer concurs, resolt el 14 de juny de 2016, va rebutjar l´única oferta presentada «per no acreditar la solvència econòmica i la tècnica» exigida en el plec de clàusules de la licitació. Ara, el segon concurs també queda desert perquè cap empresa s´hi ha presentat.

Fontdevila ha explicat que diverses empreses van mostrar el seu interès per la gestió del recinte patrimonial, però al final cap va concretar-ho amb una proposta. El concurs establia un contracte de tres anys prorrogable tres més de manera anual; un cànon mínim anual de 2.000 euros; i exigia l´obertura de l´espai un mínim de quatre dies al mes en horaris assenyalats i especialment en caps de setmana, la divulgació i informació del bé patrimonial a través de visites guiades i la definició d´un programa d´activitats on les arts escèniques siguessin generadores d´una activitat constant. El conseller de Patrimoni Cultural entén que les exigències del plec eren assumibles i, de fet, s´havien modificat algunes clàusules respecte del primer concurs per trobar adjudicatari.

El Consell Comarcal té cedida per part del Bisbat l´explotació del recinte del monestir i el cementiri antic per un període de 90 anys. El Consell i l´Ajuntament de Cruïlles estan en converses paral·lelament perquè el complex requereix intervencions per fer-hi l´accés per a persones amb discapacitat, la construcció d´uns banys i habilitar un aparcament. L´alcalde Salvi Casas ha manifestat l´interès de l´Ajuntament perquè el monestir aculli activitats més contínues que les actuals, que són puntuals.