La penya San Marcos de Torroella de Montgrí, organitzadora de les vaquetes a la localitat, insisteix amb la seva celebració, malgrat que el ple de l'Ajuntament va acordar declarar la «vila lliure de correbous» i el Parlament de Catalunya va suprimir Torroella del llistat dels municipis catalans on se celebren festes tradicionals amb bous.

L'entitat ha entrat a l'Ajuntament, com en els anys anteriors, la instància on demana que l'administració local aprovi la celebració de les vaquetes, un dels requisits que exigeix la Llei 34/2010 de l'1 d'octubre de regulació de les festes tradicionals amb bous.

Altres requisits són el contracte d'un servei d'ambulància que cobreixi l'horari i la zona de l'esdeveniment, una assegurança d'accident que cobreixi els participants i assistents, i una còpia segellada de sol·licitud al servei territorial corresponent del nomenament d'un veterinari per aixecar acta del correbous. No hi ha, però, cap exigència que la localitat hagi de formar part de l'annex de la llei on hi ha els municipis amb festes tradicionals amb bous.

La petició perquè l'Ajuntament de Torroella aprovi la celebració de les vaquetes és un dels tràmits que exigeix la normativa perquè, finalment, la delegació territorial del Govern de la Generalitat a Girona autoritzi o no que s'organitzin.

L'alcalde de Torroella de Montgrí, Josep Maria Rufí (ERC-Junts), ha manifestat que l'Ajuntament no es pronunciarà sobre la petició de la Penya San Marcos perquè els correbous són un assumpte que «ja es va debatre» fa poc més d'un any, on tothom es va pronunciar i, finalment, es va declarar que la localitat és una «vila lliure de correbous».

D'aquesta manera, Rufí no té intenció de passar aquest tema pel ple municipal ni per la junta de govern local -si bé la llei estableix que l'Ajuntament ha de fer l'aprovació de celebració del correbous per ple, els darrers anys s'havia autoritzat a fer per junta de govern local-.

En tot cas, si el ple votés la petició de la Penya San Marcos i es repetís el resultat del 5 de maig de l'any passat -quan el ple va aprovar la moció del Pacma per rebutjar els correbous-, l'Ajuntament denegaria la celebració ja que vuit regidors hi votarien en contra (quatre d'ERC-Junts, dos de LEST i dos de la CUP), cinc vots serien a favor (dels quatre regidors de CiU i un del portaveu d'UPM Jordi Colomí) i quatre abstencions dels altres dos representants d'UPM i els dos del COET.

Tot i la votació d'aquell ple, en què semblava que s'acabaven les vaquetes a Torroella, l'aleshores alcalde Jordi Cordon (CiU) va aprovar-ne la celebració per la Festa Major del 2016 utilitzant el seu vot de qualitat a la junta de govern local.

Una decisió que va desembocar en la ruptura del govern que formaven CiU i ERC-Junts amb la sortida d'aquests i una moció de censura posterior contra l'alcalde Jordi Cordon (CiU, ara PDeCAT) que va situar Josep Maria Rufí com a batlle en un govern que té com a socis UPM i LEST -la moció de censura també va tenir el suport de la CUP.