El grup municipal del PDeCAT a Torroella de Montgrí (antiga CiU), a l'oposició, exigeix que l'alcalde, Josep Maria Rufí (ERC-Junts) sotmeti a la votació del ple la sol·licitud de la Penya San Marcos perquè s'aprovi o no la celebració de les vaquetes durant la festa major d'enguany.

El portaveu de la formació, Jordi Cordon, ha criticat el caràcter «caciquil» del batlle, que aquest dilluns va manifestar a aquest diari que l'Ajuntament no es pronunciarà perquè és un tema que ja ha estat debatut.

Quant al grup municipal d'UPM, soci de govern de Rufí i que en la moció que va declarar Torroella «vila lliure de correbous» va emetre un vot en contra i dues abstencions, està a l'espera que hi hagi un informe jurídic que digui si s'ha de votar o no la sol·licitud de la Penya San Marcos, va concretar ahir el seu portaveu, i primer tinent d'alcalde, Jordi Colomí.

El dubte és si la supressió de Torroella del llistat dels municipis catalans on se celebren festes tradicionals amb bous impedeix que se n'hi organitzin. El PDeCAT considera que no, motiu pel qual el divendres passat va entrar una moció al ple on demana que la sessió del mes de juliol voti la celebració de les vaquilles

També demana als partits del govern (ERC-Junts, UPM i LEST) que donin suport a la celebració de les vaquilles i s'organitzi una consulta popular perquè «sigui el poble qui digui si s'ha de continuar o no celebrant la festa tradicional de les vaquetes».

Entre els arguments que aporta el PDeCAT perquè se celebri la votació al ple, hi ha el fet que la documentació per a la seva autorització no exigeix formar part de la llista de municipis -de la qual el Parlament ha exclòs Torroella-, sinó un informe que acrediti que és una tradició local, si bé n'estan exempts els sol·licitants que ja van celebrar correbous l'any anterior; i, en canvi, sí que demana un pronunciament del ple.

Cordon recorda, respecte del llistat de municipis, que és un annex a la llei que diu: «Sens perjudici de les festes que es puguin autoritzar posteriorment d'acord amb la normativa i de les festes la tradició de les quals es pugui demostrar». És a dir, ha precisat Cordon, no ser a la llista no impedeix que s'autoritzin correbous si s'acredita que és una celebració tradicional -la de l'any passat va ser la 37a edició-.

Cordon considera que l'Ajuntament ha de donar una resposta a la Penya San Marcos perquè és un dels requisits que se'ls hi demana per autoritzar les vaquilles i, si no ho fa, ho entendrà com una discriminació cap a l'entitat.