Fort desplegament policial per desallotjar el bloc de Sant Antoni de Calonge que fa més de dos anys que està ocupat i on una màfia venia les claus dels pisos. Des de primera hora del matí d'ahir, i per ordre judicial, Mossos d'Esquadra i Policia Local van blindar l'accés a l'edifici, on hi havia 34 habitatges ocupats dels 54 que té el bloc.

La policia va fer fora 21 de les famílies i van tapiar les portes dels pisos. També van tallar la llum i l'aigua als 13 habitatges que encara estan ocupats -perquè aquí el procés judicial encara està obert- i va posar-se vigilància privada. Aquest bloc, situat al número 20 de l'avinguda Catalunya, fa temps que és font de conflicte.

Algunes famílies, que havien comprat les claus a la màfia que rebentava les portes, les han arribat a revendre aquests darrers dies per quantitats de fins a 500 euros quan van tenir notícia del desallotjament.

El bloc es va ocupar de manera massiva el gener del 2015. Al darrere de les ocupacions, hi havia una màfia que espanyava les portes i després venia les claus dels pisos. La situació era tan insostenible que els vint propietaris que hi tenen pisos havien renunciat a viure-hi o a llogar-los.

De fet, com van precisar fonts de la comunitat, l'edifici era un focus de conflicte i les accions que s'havien fet fins ara per frenar les ocupacions no havien servit de res. L'any passat es van fer operatius per tallar les connexions fraudulentes d'aigua i de llum, però al cap de poc temps ja s'havien tornat a manipular. A més, també es van instal·lar càmeres de seguretat, que tan sols van durar una hora en funcionament (perquè els ocupes les van arrencar).

El desallotjament dels pisos ocupats va fer-se per ordre dels Jutjats d'Instrucció 1 i 2 de Sant Feliu de Guíxols. Pels voltants de les vuit del matí, un fort desplegament format per una cinquantena de policies va envoltar el bloc. Patrulles dels Mossos d'Esquadra, de l'Àrea Regional de Recursos Operatius (ARRO) i efectius de la Policia Local van entrar a 21 dels 34 pisos ocupats i van fer-ne fora els ocupes.

Les famílies van tenir vint minuts per recollir les seves pertinences, algunes de les quals van quedar amuntegades en maletes i bosses d'escombraries a l'entrada de l'edifici. Entre els qui tenien amuntegades les seves pertinences davant del bloc hi havia una família amb dues criatures.

Feia un mes i mig que vivien en un dels pisos, havent comprat les claus als antics ocupes. El pare, Jmili Zouhir, va explicar que no tenien cap notícia del desallotjament i que ara no saben «on anar». «Hem vingut a buscar feina durant la temporada d'estiu, però ara em trobo al carrer; no sé què farem», deia.

Entre els qui també van trobar-se al carrer hi havia la Maria Noguer. Fa un any que vivia en un dels pisos i per les claus va pagar 250 euros. Ella, però, assegura que fa temps que demana al banc i als serveis socials que li donin una solució, perquè està disposada a pagar un lloguer social.

L'Ajuntament de Calonge atendrà individualment cada família que hi vagi a demanar ajuda.De tots els desallotjats, només la Maria Noguer i tres famílies més van anar fins a l'oficina, si bé cap d'aquestes famílies estava empadronada a Calonge.