L’escola Baldiri Reixach de Sant Feliu de Guíxols ha estat declarada recentment per Ensenyament com d’alta complexitat per l’elevat porcentatge de fills d’immigrants que no tenen el català ni el castellà com a llengua materna i que tenen necessitats educatives i socials especials.

Joan Casamitjana, professor de sisè al centre, explicava ahir que a principis d’any l’inspector d’Ensenyament va comprometre’s a baixar la ràtio d’alumnes de P-3 a 19 alumnes perquè no es perdés cap línia. No obstant això, Ensenyament, en ple procés de matriculació, va comunicar aquest dilluns que s’ho repensava i que la ràtio tornava als 25, a excepció del Baldiri Reixach, que es quedava en 22 per ser d’alta complexitat.

La conseqüència és que tots els nens s’han pogut inscriure en la seva primera opció, un fet que Polanco va destacar com a positiu per a les famílies, però que perjudica el Baldiri Reixach. Casamitjana exposava que, amb la reducció de la ràtio a 19, 14 alumnes d’altres barris de la ciutat que no entraven a la primera opció haurien anat al Baldiri Reixach, cosa que hauria permès dues línies amb 17 alumnes cadascuna (20 són les inscripcions a aquest centre com a primera opció) amb una barreja entre alumnes fills d’immigrants i alumnes catalanoparlants i castellonaparlants.

Amb la decisió de reduir el centre escolar a una única línia de P-3, dels 20 inscrits que té, 19 són fills de nouvinguts.

Casamitjana va exposar que la pèrdua de la segona línia impedeix la integració que es permetria amb dues, ja que es facilitava començar des de la base la relació entre els fills d’immigrants de cultures diferents amb els que tenen la d’aquí.

El professor entén que, si per nombre d’inscrits la segona línia no hi ha ser, «socialment parlant hi ha la necessitat per treballar la integració». El professorat del centre creu que la reducció a un P-3 és perjudicial i que l’únic que fomenta és que l’escola es converteixi en un «gueto». I, veuen poc valorat l’esforç que l’escola fa per fomentar la integració dels immigrants -per exemple, acull classes de català per a les mares nouvingudes-.