L'equip de govern de Sant Feliu de Guíxols projecta iniciar aquest any els passos perquè el Museu Carmen Thyssen de la ciutat sigui una realitat l'any 2020.

L'Ajuntament ha pressupostat 120.000 euros per una intervenció arqueològica al pati del monestir i al carrer que hi accedeix com a pas previ al futur desenvolupament del Museu, una prospecció del subsòl de l'espai que es vol fer aquest any, ha concretat la regidora delegada del projecte Thyssen, Sílvia Romero.

La partida de 120.000 euros també ha de servir per la redacció de l'avantprojecte de l'espai, que hauria d'estar llest abans d'acabar aquest any. Aquestes són les actuacions més immediates amb l'horitzó de l'any 2020, ha exposat Romero.

Arran de l'anunci d'aquest dissabte de l'alcalde Carles Motas i la baronessa Thyssen que el museu amb 400 obres de pintura catalana dels segles XIX i XX serà una realitat el 2020, el grup de Guíxols des del Carrer, a l'oposició, s'ha mostrat prudent perquè vol més informació precisa i ha anunciat que vetllarà perquè la construcció que es projecta al pati del monestir no posi en perill el conjunt artístic i històric.

Guíxols des del Carrer, a través d'un comunicat, ha destacat els aspectes positius que l'Espai Thyssen aporta a la ciutat, però considera que abans de tirar endavant amb el projecte del museu seria necessari disposar d'un estudi d'impacte econòmic, d'imatge i de repercussions culturals del model actual de la col·lecció Thyssen i del que tindrà en el futur sobre la ciutat.

A la formació també li genera dubtes els costos que pot tenir per la ciutat la cessió de 400 obres d'art, per més que aquesta sigui gratuïta. I recorda que si fa un any el cost del projecte era de cinc milions d'euros, aquest cap de setmana s'ha incrementat un més. Romero ha detallat que l'alcalde va afegir-hi el cost dels jardins que es troben darrere del monestir i que s'integraran a l'Espai Thyssen, i que va arrodonir a l'alça.

Guíxols des del Carrer també ha comentat els comptes del 2015 i 2016 de l'Espai Carmen Thyssen, que estan publicats al web de la Fundació i que la formació havia reclamat feia temps. En ells es veu com l'aportació de l'Ajuntament va passar de 100.000 euros el 2015, a 200.000 l'any següent, un increment que Romero ha justificat per la necessitat de millorar el finançament per tirar endavant l'exposició.

En canvi, l'aportació de la Fundació Thyssen a Sant Feliu de Guíxols ha passat de 174.281,46 euros el 2015, a 102.428,16 euros el 2016. Les memòries de les dues darreres exposicions també mostren com la del 2015 va tenir 20.468 visitants, mentre que el 2016 van ser 16.308, 4.160 menys. Un descens que Romero confia a contrarrestar amb l'exposició d'enguany.