L'aigua dels pous que abasteixen els municipis de la Bisbal d'Empordà i Forallac ja no presenten excés de fitosanitaris, situació que va provocar que el 4 d'agost de l'any passat l'alcalde Lluís Sais (ERC) decretés un ban anunciant que l'aigua estava contaminada i que no era apta per beure i cuinar.

La solució que es va adoptar aleshores va ser la instal·lació de dos filtres de carbó actiu, que segueixen en funcionament com a mesura de precaució per si la concentració dels herbicides superés de nou el màxim establert per la llei, va concretar ahir la regidora de Medi Ambient, Gemma Pascual (ERC).

La concentració inicial que va motivar declarar l'aigua dels pous no potable va ser la presència de 0,19 micrograms per litre de diuron i de 0,53 micrograms per litre de terbutilazina, dos herbicides.

Posteriorment, ja aquest hivern, l'excés dels dos herbicides va baixar i es va situar per sota del límit que marca la normativa espanyola (a partir d'una concentració de 0,1 micrograms per litre, ja no és apta pel consum), però se'n va detectar un altre que era elevada: 0,3 micrograms per litre de carbendazim.

Des del maig, però, tots els paràmetres que s'analitzen en les analítiques que fa l'empresa concessionària del servei d'abastament d'aigua, Sorea, no superen els valors de concentració que estableix la normativa.

Les anàlisis del 10 de maig mostren que al pou Forallac les concentracions dels tres fitosanitaris eren: carbendazim, 0,067 micrograms per litre; diuron, 0,029; i terbutilazina, 0,011. Al pou Nou Castell: carbendazim, 0,033; diuron, inferior a 0,015; i terbutilazina, inferior a 0,005.

La darrera analítica penjada al web municipal (del 7 de juliol) mostra que, abans de passar pel filtre de carbó actiu, una mescla de l'aigua dels dos pous dona els següents resultats, tots per sota dels 0,1 micrograms per litre: carbendazim, 0,072; diuron, 0,029; i terbutilazina, 0,008. Un cop passada pel filtre, les concentracions són inferiors a 0,025, 0,015 i 0,005, respectivament.