L'Espai Sant Sebastià, el nou Centre de Descoberta del Patrimoni i el Paisatge de Sant Sebastià de la Guarda, situat a la muntanya de Llafranc, ha estat inaugurat. El Port de Barcelona ha cedit l'espai en concessió a l'Ajuntament de Palafrugell per un termini de 20 anys per a la instal·lació del centre expositiu. L'acte ha estat presidit per l'alcalde de Palafrugell, Josep Piferrer; i pel president del Port de Barcelona, Sixte Cambra, que ha fet entrega del llibre de visites del Far de Palafrugell, que data de l'any 1955 i que ha estat custodiat pels successius responsables del far al llarg dels anys.

Per l'alcalde de Palafrugell, «el Far és un lloc emblemàtic per a la gent del muncipi i ara, el reflex d'aquest sentiment és palpable en el Centre de Descoberta del Patrimoni i Paisatge de la muntanya». «La tecnologia ens permet controlar els fars a distància, alliberant aquests espais tan singulars i amb tanta història. Creiem que els ajuntaments, en aquest cas, el de Palafrugell, són els més indicats per a gestionar aquest patrimoni únic i per a donar-lo a conèixer als ciutadans», ha afirmat Sixte Cambra durant la presentació del centre.

El nou espai inclou una recepció, que és exterior al perímetre del far; l'Espai Sant Sebastià, que ocupa l'antic garatge i el dipòsit d'aigua com un espai amb recursos museogràfics i audiovisuals per mostrar els valors de la muntanya; i l'Espai Cultural el Far, que es concreta amb una de les antigues cases dels faroners destinada a ser un espai multifuncional, de conferències, projeccions, exposicions i que en el futur ha de comptar amb un audiovisual de la història del Far de Sant Sebastià. Aquests espais es gestionaran des del Museu del Suro. El far està inclòs en la llista dels 75 elements més rellevants del patrimoni industrial català realitzada pel Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya.

D'altra banda, vinculat amb el projecte museogràfic, s'ha realitzat una aplicació anomenada Ruta dels Miradors, que lliga tots els elements patrimonials i paisatgístics de la Muntanya.

L'Ajuntament ha concretat que entre els objectius principals de l'obertura d'aquest nou espai, hi ha: estimular de forma molt atractiva el descobriment a un públic general (de diverses nacionalitats, edats i interessos) del patrimoni de la Muntanya de Sant Sebastià; potenciar la seva identitat històrica i el gaudi de les vistes panoràmiques; incrementar qualitativa i quantitativament els valors de la visita de l'indret; disposar d'un espai per informar dels valors de la muntanya i del far així com redistribuir els fluxes dels visitants (fins ara molt centrats a la part del mirador Joaquim Turró) i, finalment, contribuir a dinamitzar el municipi de Palafrugell des d'una òptica patrimonial i cultural.

Sant Sebastià és una muntanya que concentra molts elements patrimonials: un megàlit, un oppidum íber (d'entre els segles VI i I aC), entre d'altres.