La Festa Major de Sant Joan tindrà lloc d'avui al diumenge, i enguany dedicarà bona part de la seva programació d'activitats a recordar el 75è aniversari de la seva annexió a PalamósAmb aquest objectiu s'ha previst per dissabte la inauguració d'una exposició i la realització d'un col·loqui que donaran a conèixer al públic referents històrics d'aquesta agregació, així com els valors patrimonials, culturals i paisatgístics de Sant Joan i de Palamós, aportant el coneixement del propi territori a la ciutadania.

La inauguració de l'exposició «Dos pobles, un municipi», una instal·lació ubicada a la plaça de Mossèn Gumersind, serà demà a les sis de la tarda. Els continguts de l'exposició es desenvolupen a través de deu plafons que repassen des de la introducció -on es recull un mapa de l'actual terme de Palamós amb distinció dels límits dels antics municipis que el componen- els àmbits temàtics del treball, l'educació, el patrimoni i la vida social en les dues antigues poblacions. A més, conté un darrer plafó amb tres documents, conservats al Servei d'Arxiu Municipal de Palamós, que són claus per comprendre l'itinerari de Sant Joan com a municipi fins al 1942.

L'annexió

L'any 1940, l'Ajuntament de PalamósDos anys més tard, el 1942, per ordre del Ministerio de la Gobernación de 31 de març, les dues poblacions veïnes de Sant Joan i Palamós es fusionaven en un sol municipi, amb la denominació i capitalitat de Palamós. Amb tot, la vinculació territorial entre les dues poblacions venia de lluny, atès que des del segle XIII i fins a finals del XVIII Palamós, Vila-romà i Vall-llobrega havien format part d'un únic territori i jurisdicció: la batllia de Palamós. Tot i això, el nucli de Sant Joan, també identificat antigament com a lloc de Santa Eugènia de Vila-romà, sempre havia mantingut un caràcter propi que es posà en evidència a partir de 1799 quan esdevingué un municipi amb dret a governar-se a si mateix.