Jornada tràgica ahir a les platges de la Costa Brava, on ahir van morir tres persones: dues per ofegament, i una tercera a causa d'una parada cardiorespiratòria. El primer dels successos es va produir al matí a la platja de Sant Pol de s'Agaró, al terme municipal de Sant Feliu de Guíxols, on va morir un home de 78 anys, veí de Santa Cristina d'Aro. Segons van informar els Serveis d'Emergències Mèdiques (SEM) cap a les nou del matí van rebre l'avís d'una persona que es trobava inconscient dins de l'aigua. En el moment dels fets, el servei de vigilància i socorrisme de la platja encara no estava actiu -s'inicia a les deu del matí- per la qual cosa haurien estat altres usuaris de la platja els que haurien tret l'home de l'aigua i iniciat les maniobres de reanimació. El SEM hi va enviar dues ambulàncies i l'helicòpter medicalitzat, però tot i això no es va poder fer res per salvar-li la vida.

Més de tres hores després, cap a un quart d'una del migdia, es va produir el segon avís per ofegament. En aquest cas, va morir un home de 42 anys de nacionalitat italiana a la platja Gran de Platja d'Aro, a l'alçada de l'hotel Aromar. El SEM va informar que els socorristes el van treure de l'aigua, on estava surant i van iniciar les maniobres de reanimació. Fins al lloc s'hi van desplaçar una ambulància bàsica, una d'avançada i l'helicòpter medicalitzat, però finalment, no se li va poder salvar la vida. També s'hi van desplaçar dues patrulles dels Mossos d'Esquadra i efectius de la policia local. En el moment dels fets, a la platja hi onejava bandera verda.

La tercera tragèdia es va produir a la platja de sa Conca, al terme municipal de Platja d'Aro, on un home de 74 anys va patir una parada cardiorespiratòria mentre prenia el sol. Fins al lloc s'hi van traslladar els mateixos serveis d'emergències que prèviament havien atès la víctima de platja d'Aro. Tot i que van realitzar les maniobres de recuperació, finalment l'home va morir.

Aquestes tres morts es van produir després que un home de 56 anys de nacionalitat espanyola perdés la vida a la platja de la Mota de Cubelles diumenge al vespre i que una noia de 17 anys, morís a la nit a la Platja del Far de Vilanova i la Geltrú, quan es trobava a la zona d'espigons.

El doble que el 2016

Segons dades de Protecció Civil, fins a 18 persones han mort ofegades a les platges catalanes des de l'inici de la temporada de bany, l'1 de juny i fins ahir, més del doble que la xifra registrada l'any passat durant el mateix període, que era de 7. Des del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM), s'ha registrat un augment de les assistències per ofegaments d'un 31%, i fins aquest diumenge, se n'han fet 144.

En un 19% dels casos han tingut resultat de mort, cosa que representa que 28 persones han perdut la vida des de principi d'estiu. Sense comptabilitzar les d'ahir, el SEM xifra en 17 les persones que mort ofegades a les platges, 8 en piscines i 3 més, en rius o embassaments.

A més, 69 de les assistències que ha fet el SEM aquest estiu, fins al dia 6 d'agost, s'han dut a terme en piscines i 66 més en platges. La resta, 9, s'han produït en altres espais aquàtics com pot ser rius, llacs o embassaments. De totes les assistències, el 81% s'han recuperat i, per tant, han salvat la vida 116 persones.