Mig segle formant músics i cantants d'arreu de la comarca amb la dedicació i la passió del primer dia. Això és el que ha aconseguit l'Escola de Música de Palafrugell (EMP) d'ençà que es va fundar el 1967 i de la qual han sorgit artistes de primer nivell com la cantautora Sílvia Pérez Cruz, el grup d'havaneres Els Cremats o la coral Nit de Juny, entre molts d'altres. Una escola que durant 50 anys ha passat de tenir una desena d'alumnes, als més de 300 que actualment omplen les aules. Que va ser fundadora -el 1994- de l'Associació Catalana d'Escoles de Música (ACEM) o que el 2015, va aconseguir l'autorització d'Ensenyament per tenir conservatori (l'Energia) que ja inclou una seixantena d'estudiants.

Darrere de tot plegat hi ha l'esforç i l'empenta de la Fina Ferrer, la seva fundadora i actual directora. «Vaig començar fent classes de solfeig, piano i cant coral a casa meva, però cada vegada tenia més alumnes que volien tocar altres instruments», explica Ferrer. Ara a l'escola, situada al carrer Sant Joan, té 30 professors i s'hi ensenyen fins a vint instruments; s'hi fa formació clàssica, moderna i popular; i inclou conjunts de corda, instrumentals de vent o de jazz, entre molts altres.

Mèrits aconseguits durant cinc dècades i que ara el centre vol festejar amb una sèrie d'actes i activitats que es faran durant el curs 2017-2018. «Els hem programat per estacions començant per l'estiu i coincidint amb el concert de final de curs 2016-2017», detalla Ferrer. Va ser durant aquest recital titulat De la pineda al mar, quan es va donar el tret de sortida a la celebració dels 50 anys, amb la projecció d'un vídeo amb els moments més entranyables de la història de l'escola, elaborat per Pau Bruguera i Lluís Fonalleras i la presentació del logotip de l'aniversari fet per Pere Alvaro. «A finals de juliol van venir alumnes de Boston i el Regne Unit a fer un concert i durant els pròxims mesos, nosaltres també anirem a l'estranger», explica la directora de l'EMP.

Programació per estacions

Respecte a la resta de la programació, que canviarà de color en cada estació de l'any, continuarà a la tardor amb un concert de graduació de tres alumnes, el 30 de setembre. Al 14 i 15 d'octubre, l'escola participarà de nou al Festival de Jazz de la Costa Brava i al 25 novembre, ho farà en el concert de Santa Cecília, patrona de la música. Serà durant aquesta estació, quan l'Energia Cobla farà un intercanvi amb una escola de Brussel·les i quan es presentarà també, la biografia de la dansaire i coreògrafa Eulàlia Hortal, escrita per Oriol Oller, músic i professor del centre.

A l'hivern, el protagonisme serà per al cicle de cinc concerts de petit format a càrrec d'antics alumnes que es dediquen a la música professionalment i centrats en cada dècada d'història de l'escola. Cada actuació anirà precedida d'una conferència realitzada també per exalumnes. «Alguns són musicòlegs, artistes o actors que van estudiar aquí i que explicaran anècdotes i experiències», relata Ferrer. A més, per Nadal i Sant Esteve hi haurà concerts a càrrec de les corals Els Virolets i Nit de Juny.

I amb la primavera arribarà la traca final: el concert i la festa de cloenda. El primer es farà el 27 de maig i comptarà amb la col·laboració de tots els conjunts instrumentals, corals i alumnes de l'escola. El segon es farà el 10 de juny amb una arrossada popular i una Jam session. Paral·lelament a tot això, es crearà una exposició per recordar els moments més representatius dels 50 anys del centre i s'editarà una revista commemorativa que recollirà reflexions, relats o experiències viscudes per tots els que n'han format part.

Perquè com ressalta Fina Ferrer, l'escola tot i ser de titularitat privada «sempre ha tingut vocació pública» participant i animant tots els actes populars que s'han fet i es fan a Palafrugell. Un poble que ha portat arreu del món durant cinc dècades a través d'un idioma universal: la música.