El PDeCAT i els independents Coet van entrar ahir una instància a l'Ajuntament de Torroella de Montgrí demanant que convoqui un ple extraordinari per debatre si cal organitzar un referèndum al municipi i que siguin els veïns els que decideixin si volen que continuï o no la tradicional festa amb vaquetes. Un esdeveniment que el cap de setmana passat no es va celebrar per primer cop en quaranta anys. «Crèiem que ha de ser la gent de Torroella qui decideixi el futur d'aquesta festa» va destacar ahir el representant del PDeCAT al consistori, Jordi Cordón.

En aquest sentit, Cordón va recordar que el juny passat, l'alcalde, Josep Maria Rufí (ERC), va rebutjar portar a ple la moció dels convergents perquè es votés la sol·licitud de la Penya San Marcos -entitat organitzadora- per poder celebrar les vaquetes a l'agost durant la Festa Major i també sol·licitant l'organització d'una consulta popular. Rufí ja havia manifestat que no es votaria de nou cap permís per les vaquetes ni cap moció al respecte perquè és un tema que ja havia estat debatut, argument que va reafirmar amb un informe de Secretaria.

En aquell moment, Cordón ja va advertir que si calia forçaria un ple extraordinari buscant el suport d'una quarta part dels regidors del ple que finalment ha obtingut del Coet. «La Penya San Marcos tenia tot el dret» a fer les vaquetes perquè «compleix tots els requisits, la llei empara la celebració dels correbous i la Generalitat l'autoritzaria» va exposar ahir Cordón en relació amb aquesta petició. «Veurem si ara negarà el dret als ciutadans de Torroella d'anar a votar un referèndum», va afegir. «No entendria que un alcalde d'ERC negui el dret a votar quan és d'un dels principals partits del país que defensa el dret a decidir», va alertar el regidor convergent.

Per la seva part, el portaveu del Coet, Gregori Sarquella va recordar que la seva formació reivindica la celebració d'una consulta popular sobre aquesta activitat de des de l'any 2011 i que és «el poble qui ha de decidir i no només quatre polítics». El representant del Coet també va ressaltar que quan Cordón era alcalde va negar la celebració d'una consulta. «En satisfà veure que ara ha comprès que aquesta és l'única solució democràtica a aquesta problemàtica. Esperem que no sigui només una estratègia per conservar els vots dels membres de la Penya San Marcos» va etzibar Sarquella, qui també va acusar Rufí d'anar amb «aires anti-andalusistes». Finalment Sarquella va destacar que creuen que UPM els donarà suport perquè també va demanar la realització de la consulta en el ple de maig de 2016.

A banda del referèndum, el ple extraordinari, que s'ha de convocar perquè el sol·liciten més d'una quarta part dels regidors del consistori, debatrà sobre la possibilitat de crear una comissió encarregada d'organitzar-lo. Ara l'Ajuntament té 15 dies per convocar-lo i en cas de no fer-ho, es convocaria automàticament deu dies més tard a les dotze del migdia. «Ara estem bolcats en la celebració de la festa Major. Quan acabi valorarem què fer sense pressa» va avançar ahir l'alcalde, Josep Maria Rufí.