Lluitar contra la vespa asiàtica per protegir l'abella autòctona. Aquest és el projecte que ha arrencat l'organització sense ànim de lucre Flower Soup, establerta a Sant Feliu de Guíxols i que opera a Santa Cristina d'Aro, on disposa de quatre ruscos.

Per posar en marxa la iniciativa, que consta de tres parts, les germanes Georgina i Natàlia Roman, responables de l'organització, van posar en marxa aquest dimecres una campanya de micromecenatge per recaudar 250 euros per adquirir el material necessari per dur-les a terme. Una recollida de fons que, de moment, ha tingut una bona resposta, va explicar ahir la Georgina Roman.

La responsable del projecte va exposar que el primer pas és que la gent conegui i agafi consciència de la presència de la vespa asiàtica, una espècie invasora i que provoca estralls en la població d'abelles, matant-les per alimentar-se'n. Va afegir que és molt important que les persones que detectin nius d'aquesta vespa asiàtica ho comuniquin al 112 per evitar que puguin anar creixent en nombre -per exemple, en tenen localitzat un de molt gran a la carretera de la Font Picant.

En aquest sentit, la Georgina va insistir que les abelles són animals molt sensibles i, alhora, molt importants dins de la cadena tròfica, per a la polinització de fruites i hortalisses.

La campanya de recollida de fons es prolongarà durant un mes. Amb ella volen aconseguir els diners per instal·lar 50 trampes per caçar les reines de la vespa asiàtica. Per a aquest objectiu, les germanes faran servir dos líquids atraients: un d'origen francès al qual se li afegeix aigua i sucre; i un fet amb cervesa negra, vi i suc de fruits vermells, procedent de Galicia.

La Georgina va explicar que les trampes tenen un forat d'accés a través del qual la vespa asiàtica hi entra caminant, però per sortir-ne ho ha de fer volant, cosa que li és impossible perquè amb les ales exteses no pot passar per l'orifici. El forat, però, sí que permet la sortida d'insectes més petits que hi puguin entrar, com les pròpies abelles -que tampoc són gaire amants de l'alcohol, va concretar la responsable de Flower Soup.

La Georgina va manifestar que l'ús d'aquestes trampes permetrà tenir un recompte de vespes asiàtiques caçades i comprovar quin líquid atraient és més efectiu.

De moment, tenen sis trampes instal·lades i preveuen retirar-les el mes de juny, quan les reines de vespa asiàtica ja no surten tant del niu per alimentar-se.

Cablejat elèctric

La darrera acció és protegir els quatre ruscos que tenen amb fil elèctric, en un sistema semblant al que s'utilitza per controlar el bestiar en els camps, i pel qual es van inspirar en el mètode d'un altre apicultor. Són diversos fils posats un a sota de l'altre al costat dels ruscos, els quals generen una descàrrega elèctrica quan se'n toquen dos.

La distància entre un i altre provoca que si una vespa asiàtica hi accedeix, tocarà els dos, però difícilment li passarà a una abella perquè és de dimensions més petites. La vespa que rebi la descàrrega elèctrica quedarà atordida. L'efectivitat del sistema la comprovaran a partir del mes de juny i fins a l'octubre, que és quan la vespa asiàtica ataca amb més intensitat les abelles.

Les germanes Roman van posar en marxa l'organització l'any passat amb el Santuari d'abelles -els citats quatre ruscos- en un espai boscós que els ha cedit l'hotel Mas Tapiolas a Santa Cristina d'Aro, i en el qual programen visites. Per finançar-se, també ofereixen l'oportunitat d'adoptar abelles i tenen la intenció de produir mel aquest any. L'altre projecte engegat és el rescat d'abelles, pel qual ja van acudir a Begur a retirar un rusc que es trobava a l'interior de la paret d'una casa.