El grup municipal de Guíxols des del Carrer, a l'oposició a l'Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols, va anunciar ahir que en el ple del vespre votaria en contra de descatalogar els 15 oms del passeig Rius i Calvet.

La descatalogació dels arbres ha de permetre talar-los, després que diversos informes tècnics hagin posat de manifest que la idea inicial del trasplantament no pot dur-se a terme perquè les arrels afecten un mur que sosté el carrer, alhora que hi hauria risc d'esfondrament a sobre dels treballadors que fessin les tasques manuals de retirada dels arbres.

A l'espera de concretar altres accions relacionades amb els oms, Guíxols des del Carrer va anunciar que recull signatures a través de change.org

La formació lamenta que «a la primera dificultat que apareix» es decideix eliminar els arbres i apunta que el projecte, que preveia el trasplantament, «estava mal estudiat o, com a mínim, estava redactat per cobrir l'expedient, però sense pensar mai realment en aquests arbres i en la seva salvació».

Guíxols des del Carrer entén que si es descataloguen els oms el govern local incomplirà «la seva obligació de salvaguardar aquest patrimoni». I conclou que la tala dels arbres és, segurament, «l'opció més ràpida, fàcil i econòmica, però nosaltres pensem que no ha de ser l'única».

De trasplantament a tala

El projecte preveia el trasplantament d'aquests 15 oms a una zona verda municipal que hi ha a Sant Pol, però aquesta actuació ha estat desestimada arran de tres informes tècnics que alerten del risc d'esfondrament que podria causar l'operació en un mur que sustenta el carrer, i que ja es troba en males condicions. Les arrels també «embolcallen les canalitzacions de serveis, arribant a les edificacions situades a l'altre costat del vial, a uns sis metres» dels arbres, recull l'informe dels tècnics municipals.