L'Ajuntament de la Bisbal d'Empordà ha posat en marxa un pla de xoc per fer front a la decadència dels plàtans del passeig Marimon Asprer i prevenir-se el risc de fractura i prevenir danys futurs. Arran d'un informe encarregat a un especialista en arbrat urbà, s'han adoptat diverses mesures correctores perquè els arbres recuperin la seva vitalitat. Una d'elles, ha informat l'Ajuntament, està dirigida a la seva revitalització: ha consistit en injectar en el sòl del passeig -a una profunditat de fins a un metre- aire comprimit per generar galeries de ventilació, conjuntament amb sorres, substàncies bioestimulants, fertilitzants o hidrogels. Aquesta tècnica ha de millorar el sòl útil per l'arbre perquè potencia el desenvolupament del seu sistema radicular.

El passeig Marimon Asprer destaca per la seva arbreda, que alberga 94 exemplars de plàtan d'ombra ( Platanus x acerifolia), amb una alineació doble que ressegueix la llera del riu Daró. Són arbres centenaris i els més vells daten de l'any 1880. Amb el pas dels anys s'ha fet palès un decandiment progressiu d'aquests plàtans i, per això, l'any passat es va encarregar a un tècnic especialista en arbrat urbà un estudi de l'estat fitosanitari dels arbres del Passeig. L'Ajuntament ha exposat que l'informe final de l'estudi posa de manifest que un 60% dels plàtans presenten una manca de vitalitat i un estat de decadència en diferents graus causat per diversos factors que actuen de forma sinèrgica: l'edat avançada dels arbres, les podes de brocada del passat, l'elevada compactació del sòl (el que dificulta de manera significativa l'aireig i les disponibilitats d'aigua i de nutrients), el canvi climàtic i l'existència de diversos fongs i d'insectes patògens (com el tigre del plàtan). Les fortes sequeres i l'increment de la temperatura dels últims anys no fan més que augmentar de manera significativa la debilitat i la manca de vigor dels plàtans.

Els atacs periòdics de diversos patògens, plagues com el tigre del plàtan, i malures com el fong de la cendrosa, provoquen seques del fullam, molt abans que arribi la tardor; en alguns anys, aquests atacs han estat força importants (com els del 2016 i 2017), deixant la capçada a mig estiu en un estat molt afectat (amb molt poca capacitat fotosintètica). Per a aquestes afectacions (el tigre del plàtan i l'esblanqueïment de les fulles), els tractaments amb productes autoritzats no són efectius.