L'escorxador municipal de Palafrugell deixarà de ser operatiu a finals de la setmana que ve. La decisió l'ha pres el seu gestor, l'Ajuntament, davant dels incompliments sanitaris que presenta l'equipament. El tancament serà temporal, de moment, ja que l'Ajuntament buscarà treure l'escorxador a concessió, cosa que ja ha intentat però que va quedar deserta després que no hi hagués cap oferta. En aquest primer concurs, la concessionària havia de fer front a les inversions per adaptar l'espai a allò que exigeix la normativa -per exemple, s'ha de fer una depuradora i una separació dels animals vius dels morts-, una despesa d'uns 200.000 euros, calcula el regidor delegat de l'equipament, Jaume Palahí. Ara, el govern planteja modificar el plec de clàusules perquè reculli que l'Ajuntament fa la despesa necessària per adaptar l'equipament, però el concessionari es compromet a retornar l'import de l'obra.

Palahí ha recordat que, el juny de 2016, quan era a l'oposició, va denunciar que l'escorxador abocava les aigües brutes a una riera. Aleshores, el govern va arreglar-ho connectant l'escorxador amb el sistema de clavegueram. Amb la moció de censura, Palahí va entrar al govern i, com a responsable de l'escorxador, va tenir coneixement que la connexió amb el clavegueram tampoc s'ajustava a la normativa perquè les aigües no són de caràcter domèstic, alhora que faltava documentació.

Davant d'aquesta situació, i que l'Ajuntament disposava d'una proposta de licitació de l'equipament perquè algun privat el gestionés, el govern va contactar amb diversos carnissers i va treure la licitació a concurs el novembre passat. La concessió era per deu anys, prorrogable any a any fins a un màxim de 15. Segons constava en el plec de clàusules, l'any 2016 l'escorxador de Palafrugell va sacrificar 4.448 caps de bestiar. El cas és que l'Ajuntament no va rebre cap oferta per fer-se càrrec de l'equipament, de manera que la junta de govern del 15 de març va declarar desert el concurs.

Davant d'aquesta situació i que el mateix Ajuntament està incomplint la normativa sanitària que regula els escorxadors, l'equip de govern va decidir tancar-lo fins que no hi hagi un adjudicatari arran del segon concurs de concessió que la corporació està confeccionant. Si aquest segon cop tampoc hi ha adjudicatari, l'Ajuntament podria plantejar el tancament definitiu ja que l'activitat acumula un dèficit d'uns 200.000 euros en els darrers deu anys, ha precisat Palahí.

Malgrat el tancament de l'escorxador palafrugellenc, l'Ajuntament seguirà oferint aquest servei, ara, a l'escorxador de Santa Cristina d'Aro, després que hagin arribat a un acord amb el consistori d'aquest municipi. D'aquesta manera, els dos treballadors de l'escorxador palafrugellenc es traslladaran a Santa Cristina els dies que hi sacrifiquin.