La ciutat de Sant Feliu de Guíxols va ser una de les més castigades a la Costa Brava pels bombardejos de l'exèrcit franquista durant la Guerra Civil. Fins a una quarantena en va sofrir la població guixolenca, relatava aquest diari el 3 d'abril de 2009 arran de la publicació d'imatges de bombardejos extretes d'un arxiu militar de Roma. Les fotos es prenien des de bombarders italians.

No només l'aviació de Mussolini va atacar Sant Feliu, també l'alemanya. I des del mar, el creuer de guerra Canarias. Tot indica que el projectil que les obres de reforma del passeig Rius i Calvet van posar al descobert el dimecres provenia d'aquest vaixell. L'arxiver de l'Arxiu Municipal guixolenc, Josep Auladell, va apuntar ahir que, si bé no es podrà saber al 100% que el projectil és de la Guerra Civil perquè ja està destruït, tot porta al Canarias.

Auladell va explicar que no hi ha cap dubte que es tractava d'un projectil d'artilleria per les estries que tenia a la base, i els Mossos d'Esquadra ja van concretar dimecres que era naval -no podia tenir procedència terrestre perquè no hi va haver combats a Sant Feliu més enllà dels bombardejos per mar i aire-.

Un altre argument és que el principal tipus d'armament que tenia el Canariasde diàmatre, com el localitzat dimecres.

I el darrer que va aportar és que hi ha constància que aquest creuer de guerra va bombardejar i impactar en diverses cases del carrer Tetuan, el que ara és el passeig Rius i Calvet i la plaça de Sant Pere. Aquell fou el primer atac a Sant Feliu, el juny de 1937, és a dir, fa quasi 81 anys.