Platja d'Aro inaugura aquest diumenge a partir de les cinc de la tarda una nova activitat que pretén consolidar la imatge que ja té de referent carnavalesc a les comarques gironines. Es tracta d' El Carnaval de Carnavals, una exhibició -amb premis- que pretén ser la finalíssima de les rues amb la participació de colles d'arreu del territori que hi han estat convidades per «haver assolit altes classificacions en la darrera edició del Carnaval» en diferents indrets, a més de la presència de les colles locals.

En total, hi prendran part 23 colles carnavalesques amb més de 1.200 figurants que optaran als 8.600 euros en premis per a les cinc millors classificades en les modalitats de carrosses i comparses.

La denominació d' El Carnaval de Carnavals és adequada ja que es planteja com una exhibició de les millors colles de les comarques gironines i s'entén si es considera l'epicentre carnavelesc a la demarcació; però xoca amb un altre Carnaval de Carnavals, amb més de mig segle d'història i que ja va introduir la filosofia de reunir colles carnavalesques premiades en cada edició del Carnaval: el Carroussel Costa Brava de Palafrugell, que enguany arriba a la 56a edició.

L'alcalde de Palafrugell, Josep Maria Piferrer, va exposar ahir que als carrossaires palafrugellencs no els ha agradat gaire que l'Ajuntament de Castell-Platja d'Aro hagi optat per utilitzar la marca Carnaval de Carnavals per a aquesta iniciativa, cosa que els porta a pensar que volen apropiar-se'l, tant del nom com de l'objectiu de reunir colles premiades durant el Carnaval.

Aquest recel cap a El Carnaval de Carnavals de Platja d'Aro ja es va posar de manifest en la nota que l'Ajuntament de Palafrugell va enviar el 15 d'abril passat arran de la presentació del Carroussel Costa Brava d'enguany, que tindrà lloc el 20 de maig: «Aquest acte -el sopar popular de presentació- va servir per seguir reivindicant el Carroussel com el Carnaval de Carnavals, marca que al llarg de més de 50 anys de la seva existència ha acompanyat, com a sinònim de qualitat, a la rua palafrugellenca».

Piferrer no en vol fer un motiu de discussió amb Platja d'Aro, però els dos consistoris ja s'han citat per tractar aquest assumpte després de la celebració platjarenca. A més, Piferrer va participar en un vídeo promocional de les Festes de Primavera -adjunt en aquesta notícia- on és interpel·lat sobre aquesta polèmica, però sense dir noms. El batlle no entra en la discussió, però en David, l'altre persona que hi apareix, subratllat que "el problema no està en copiar idees o invents aliens, sinó en robar l'esperit del gestor, fent-les passar com a pròpies".

L'estrena d' El Carnaval de Carnavals de Platja d'Aro i la 56a edició del Carroussel Costa Brava compartiran algunes colles de fora -a Platja d'Aro no n'hi haurà cap de palafrugellenca, mentre que a Palafrugell hi haurà Els Pimpons de Castell-Platja d'Aro-: Els Emmaskarats d'Olot; Els Esperits i Els 4 Gats de Sant Feliu de Guíxols.

Des de 1962

L'origen del Carroussel Costa Brava es troba en la prohibició del règim franquista a la celebració del Carnaval. Malgrat aquest vet, Palafrugell el va seguir celebrant «mig d'amagat», va exposar Piferrer, fins que les autoritats van eliminar-lo. Els promotors del Carnaval van idear aleshores les Festes de Primavera, que van arrencar l'any 1962, per poder celebrar la rua carnavalesca, que va passar a ser el Carroussel Costa Brava el diumenge anterior al dilluns de Pasqua Granada.