Una trentena de veïns de Santa Cristina d'Aro van assistir aquest dimecres a la reunió informativa sobre els horts comunitaris ecològics municipals que va organitzar l'Ajuntament a la sala d'exposicions la Caixa. Durant la reunió es va fer pública la convocatòria per poder accedir a tenir un hort, com també de les seves condicions, deixant clar que s'aposta per una agricultura ecològica.

Els interessats tenen del 7 al 18 de maig per presentar la seva sol·licitud per tenir un hort, amb l'única condició que estiguin empadronats al municipi. El sorteig dels horts, que és una iniciativa de les àrees de Medi Ambient i Acció Social, es farà la setmana següent en un acte públic a l'Ajuntament. "Esperem que sigui un èxit", va manifestar l'alcalde, Xavier Sala, que no descarta poder ampliar la idea dels horts urbans en altres punts del municipi.

Un cop fet el sorteig, els elegits podran gestionar els horts, que mai deixaran de ser municipals, durant un període màxim de 3 anys, amb la possibilitat de prorrogar-ho anualment si no hi ha llista d'espera. El fet d'aconseguir un hort comportarà pagar una finança de 50 euros.

Inicialment hi haurà 20 parcel·les, que faran uns 70 metres quadrats, delimitades per estaques i amb un pas de 60 centímetres entre elles. El reg es farà pel sistema de goteig, on cada parcel·la tindrà una aixeta. Les eines es guardaran dins d'una caseta comunitària. Al costat hi haurà el dipòsit d'aigua i també una zona comunitària.

Les bases del reglament de règim d'ús dels horts de titularitat municipal i per l'atorgament de llicències d'ús privatiu del domini públic s'aprovaran aquest proper dilluns en un ple extraordinari que es farà a les 14.30 hores.

Assessorament de Càritas

Per dinamitzar els horts i formar les persones que n'obtinguin un, l'Ajuntament comptarà amb l'assessorament de Càritas Diocesana de Girona, que ja en porta diversos de la comarca. La formació dels hortolans anirà en dues direccions: apostar per l'horticultura ecològica i incentivar la participació comunitària.

Dins de l'agricultura ecològica es treballarà per evitar plaguicides i defensar els adobs naturals i els compostadors. Al mateix temps, s'actuarà sobre el terreny, mirant que els conreus de les parcel·les es facin durant tot l'any. Els horts ocupen una finca municipals d'uns 4.000 metres quadrats que es troben al costat de la urbanització Golf Costa Brava, a tocar de l'autovia C-65. Actualment

L'acte va comptar amb la presència dels tècnics municipals de Medi Ambient i Acció Social, Jordi Taberner i Maite Garcia, respectivament, i del tècnic de Càritas Diocesana, Mallku Negre. A més, a part de l'alcalde hi havia els regidors de les dues àrees, Joan Alcalde, de Medi Ambient, i Lourdes Fuentes, d'Acció Social.

L'Ajuntament ha decidit agilitzar els tràmits, després de fer el tancament de la finca i el pou, per poder adjudicar les parcel·les i poder conrear-les ja i no perdre l'estiu.