El portal d'internet de Contractació Pública de la Generalitat de Catalunya informa que aquesta setmana acaba el termini perquè les persones o societats interessades en tenir la concessió de l'escorxador de Palafrugell presentin la seva oferta.

És la darrera oportunitat que li ha donat l'equip de govern davant les greus mancances sanitàries que presenta aquest equipament municipal, el qual està amenaçat de tancament a l'espera de veure què passa amb aquest segon concurs, després que el primer quedés desert perquè l'Ajuntament no va rebre cap oferta per fer-se'n càrrec.

Si en aquesta nova oportunitat, l'activitat no rep cap oferta, el govern podria plantejar-se, doncs, el seu tancament definitiu ja que, a més de la inversió que s'hi ha de fer per adequar-lo a la normativa sanitària -uns 200.000 euros, va manifestar el regidor delegat de l'escorxador, Jaume Palahí, l'abril passat-, els darrers deu anys ha acumulat un dèficit d'aproximadament 200.000 euros -uns 70.000 euros només l'any passat.

Després que el primer concurs de l'escorxador quedés desert, el regidor va explicar que el plec de clàusules de la concessió determinava que l'adjudicatari havia de fer front a les inversions per adaptar les instal·lacions a la normativa -per exemple, s'ha de construir una depuradora i separar els animals vius dels morts-, una despesa d'uns 200.000 euros.

Com que ningú es va presentar a aquest concurs, Jaume Palahí va comentar aleshores que modificarien el plec de clàusules perquè recullís que l'Ajuntament s'encarrega de la despesa necessària per adequar l'equipament, però amb el compromís del concessionari de retornar el cost d'aquestes obres.

Els incompliments normatius de l'escorxador no són d'ara, sinó que ja fa temps que n'hi ha. El mateix Jaume Palahí va alertar el juny de l'any 2016, quan era regidor a l'oposició, que l'escorxador abocava les aigües brutes a una riera. La solució que s'hi va donar aleshores va ser connectar el desguàs de l'escorxador amb el clavegueram.

Un cop Palahí va entrar al govern, arran de la moció de censura a Juli Fernández, va tenir coneixement que aquella connexió tampoc era reglamentària perquè al clavegueram només hi poden anar aigües de caràcter domèstic, que no és el cas de les de l'escorxador.