Els Reis Mags s'apropen al mateix temps que creix la il·lusió dels petits, que esperen ansiosos les seves joguines, encara que els experts aconsellen que no tinguin més de quatre regals, que les famílies es posin d'acord en els obsequis i s'ensenyi solidaritat donant un d'ells als nens més desfavorits.

"Els petits demanen absolutament tot el que veuen en els anuncis" i els grans també fem "bogeries" regalant-los més del convenient, destaca a Efe la "coach" de família Samantha Biosca.

"Els petits han de rebre un màxim de quatre regals", recalca Biosca, que ha estat durant anys professora de Secundària i actualment col·laboradora amb la plataforma educativa Aula Planeta.

Una de les principals recomanacions per aconseguir-ho és que les famílies es posin d'acord -continua aquesta experta- i apostin "més per la qualitat que per la quantitat".

Però la realitat és diferent i des de l'Associació Espanyola de Fabricants de Joguets (AEFJ) s'assegura que són deu la mitjana de joguines que rep un nen en aquestes dates.

Maite Francès, responsable del departament de Màrqueting i Publicitat d'aquesta associació ressalta que és "inevitable" rebre moltes joguines i per això l'ideal és que els petits tinguin a la seva habitació quatre o cinc perquè "no es dispersin", i la resta es guardin i es vagin traient al llarg de l'any.

Mentre a la Gran Bretanya s'arriben a regalar fins a 50 joguines al llarg de l'any, a Espanya les vendes es concentren per Nadal, arribant al 80% del total, diu l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) al seu web.

En aquest sentit, Biosca també suggereix que per als nens de menys edat, que "encara no s'assabenten molt", els pares guardin algun regal i l'hi lliurin al llarg de l'any com a premis.

Respecte a les últimes tendències en joguines, l'AEFJ comenta que davant les joguines tecnològiques s'està consolidant el regal artesanal com paquets per a manualitats de costura, cuina i polseres.

"No ha de faltar un regal educatiu" i entre els més grandets un llibre, comenta Biosca, que creu que cada vegada hi ha menys sexisme i un nen juga amb una cuineta i una nena amb un cotxe.

Seguretat abans que res

L'OCU recalca "la seguretat" en les joguines i aconsella als pares que abans d'apostar per un article cridaner comprovin que és "adequat" per als seus fills i no "un producte disfressat de joguina".

Els fabricants detallen que aquest any triomfa la sèrie infantil Patrulla canina i Sam el bomber, sense excloure personatges Disney i el fenomen Minions o Star Wars.

Sobre l'elevat preu d'algun d'aquests últims, l'AEFJ explica que es deu a les seves llicències o drets d'autor.

Entre els regals als adolescents cal incloure "alguna cosa útil" com roba, peces per fer esport o una entrada per al teatre i un musical, segons Biosca, que està d'acord amb regalar tecnologia.

No obstant això, apunta que un mòbil no s'ha de donar abans dels 12/13 anys ("quan els comencen a necessitar") i una consola o un altre objecte més car s'ha de fer entre diversos membres de la família.

"No complir totes les peticions de la carta" i "estipular que una mica del rebut es doni a un nen sense regals" és una altra manera d'ensenyar valors com la solidaritat.

"Ensenyar emocions a través dels jocs és molt bo" i Biosca proposa precisament regalar als més grandets un llibre sobre les emocions.

I què s'ha de fer quan un nen es cansa d'una joguina? Una opció és seguir la campanya "Comparteix i recicla" de l'AEFJ, que recull joguines i els porta a centres de processament, on es reparen i es donen o es reciclen.

L'OCU recomana donar joguines o intercanviar-los per altres en plataformes de consum col·laboratiu.