La pluja d'estrelles més important de la primavera, l'Eta Aquàrides, travessarà la nostra atmosfera aquesta setmana i serà visible des de qualsevol punt de Catalunya, especialment durant la nit de dijous a divendres.

Aquesta pluja, que es produeix dues vegades l'any (maig i octubre), és observable principalment en l'hemisferi sud del planeta.

Les Aquàrides tenen el seu origen en el cometa Halley, oficialment conegut com 1P / Halley, un cos gran i brillant que orbita al voltant del Sol cada 76 anys aproximadament.

Per això, encara que ara mateix el Halley estigui en les profunditats del sistema solar exterior (no tornarà a la Terra fins 2061), podem veure les restes de la seva cua creuant l'atmosfera.

Per veure el fenomen cal mirar cap al sud-est, "a la zona pròxima a l'estrella Eta d'Aquari, que es troba molt propera a l'equador celeste, i que a Catalunya apareix sobre les 4 de la matinada", ha dit a Efe el astrònom de l'Observatori Astronòmic Nacional, Francisco Colomer.

Tot i que aquesta pluja d'estrelles no és molt activa, és possible veure entre vint o trenta meteors per hora com a màxim, "encara que en la nit del 5 al 6 de maig s'espera que la freqüència pugi fins a les 60 estrelles fugaces per hora", explica Colomer.

A més, "com a curiositat -apunta el astrònom- en aquesta zona del cel també hi haurà el planeta Neptú, tot i que és difícil d'observar amb telescopis petits".

Per gaudir aquesta pluja d'estrelles no cal cap instrumentació especial, llevat buscar un lloc fosc i clar i mirar al cel.

Les properes pluges d'estrelles aquest any, tindran lloc al juny (Bootidas), juliol (delta Aquàrides) i agost (perseides).