Diari de Girona

Divendres arriba la pluja d'estels del cometa Halley

La nit del 5 al 6 de maig s'espera que la freqüència sigui de fins a 60 estels fugaços per hora

03.05.2016 | 21:10
Divendres arriba la pluja d'estels del cometa Halley
Divendres arriba la pluja d'estels del cometa Halley

La pluja d'estrelles més important de la primavera, l'Eta Aquàrides, travessarà la nostra atmosfera aquesta setmana i serà visible des de qualsevol punt de Catalunya, especialment durant la nit de dijous a divendres.

Aquesta pluja, que es produeix dues vegades l'any (maig i octubre), és observable principalment en l'hemisferi sud del planeta.

Les Aquàrides tenen el seu origen en el cometa Halley, oficialment conegut com 1P / Halley, un cos gran i brillant que orbita al voltant del Sol cada 76 anys aproximadament.

Per això, encara que ara mateix el Halley estigui en les profunditats del sistema solar exterior (no tornarà a la Terra fins 2061), podem veure les restes de la seva cua creuant l'atmosfera.

Per veure el fenomen cal mirar cap al sud-est, "a la zona pròxima a l'estrella Eta d'Aquari, que es troba molt propera a l'equador celeste, i que a Catalunya apareix sobre les 4 de la matinada", ha dit a Efe el astrònom de l'Observatori Astronòmic Nacional, Francisco Colomer.

Tot i que aquesta pluja d'estrelles no és molt activa, és possible veure entre vint o trenta meteors per hora com a màxim, "encara que en la nit del 5 al 6 de maig s'espera que la freqüència pugi fins a les 60 estrelles fugaces per hora", explica Colomer.

A més, "com a curiositat -apunta el astrònom- en aquesta zona del cel també hi haurà el planeta Neptú, tot i que és difícil d'observar amb telescopis petits".

Per gaudir aquesta pluja d'estrelles no cal cap instrumentació especial, llevat buscar un lloc fosc i clar i mirar al cel.

Les properes pluges d'estrelles aquest any, tindran lloc al juny (Bootidas), juliol (delta Aquàrides) i agost (perseides).

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema