Els mites formen part de la cultura popular. Les persones hi recorrem per atribuir-nos la raó és una discussió o bé per exhibir coneixements davant altres persones. Però no tots són veritats contundents. La inexactitud domina alguns dels més estesos.

Despertar a un somnàmbul és perillós

El somnambulisme passa amb més freqüència en nens d'entre 5 a 12 anys, si bé pot produir-se en persones de qualsevol edat. Si es desperta a una d'aquestes persones, el més probable és que la seva expressió sigui de desconcert o desorientació, encara que de vegades la persona somnàmbula pugui mostrar una brusquedat que indueixi a pensar, erròniament, en un comportament agressiu. Fins i tot pot ser beneficiós despertar-la, ja que poden lesionar-si ensopeguen i perden l'equilibri.

La Lluna influeix en el nostre comportament

Un mite que ha donat lloc a arguments com els empleats en les pel·lícules sobre homes-llop, però que tampoc se sosté, ja que no tenen cap influència. Un altre mite és de la cara oculta de la Lluna, la que no rep llum solar. No és cert, ja que en tot moment, encara que sigui en major o menor mesura, la Lluna sempre rep els raigs solars.

FOTO: Getty Images

L'alcohol escalfa el cos

Moltes persones creuen que el consum d'alcohol, especialment licors i begudes espirituoses, contribueix a escalfar el cos. Però no és veritat. L'alcohol baixa la temperatura del cos, per la qual cosa és especialment perillós ingerir-ne si fa molt fred. No descendeix el risc d'hipotèrmia, sinó que l'incrementa.

L'orina contraresta les picades de medusa

És una més d'aquestes creences populars sense base científica. El Ministeri de Medi Ambient i Medi Marí i Rural desaconsella aquesta idea, ja que pot contribuir a fer més greu la picada. Així que el més recomanable és acudir a un socorrista i informar del que ha passat.

Els antibiòtics curen la grip

Aquests medicaments funcionen contra les malalties causades pels bacteris, però no contra els virus. I la grip és un virus, com s'encarreguen de recordar sempre els metges en les seves consultes. Tot i així, el costum de automedicar-se, molt estesa, fa que moltes persones segueixin recorrent als antibiòtics quan pateixen grip.

FOTO: Getty Images

Les neurones desapareixen sense substitutes

Les cèl·lules cerebrals que moren no queden sense recanvi. Recents experiments científics han demostrat que la neurogènesi, el procés pel qual neixen noves cèl·lules en el cervell, segueix produint-se durant l'edat adulta i no tan només quan la massa cerebral es troba en creixement.

Les ungles i els cabells segueixen creixent després de mort

No és cert, si bé el que passa és que la pell dels difunts s'asseca i es retreu, el que pot provocar l'efecte que els cabells i les ungles segueixen creixent. Perquè fos així, les cèl·lules han d'obtenir els seus nutrients del torrent sanguini, cosa per a la qual s'ha d'estar viu.

Només fem servir un 10% del cervell

Els estudis sobre l'ús del cervell són amplis i un de les idees que amb més força s'han expandit és la que esmenta que l'ocupació que fem d'ell es limita a un 10-15%. És cert que no es fan servir totes les àrees i capacitats cerebrals al mateix temps, però mai hi ha una part del cervell que mai faci res.

FOTO: Getty Images

Els xiclets s'enganxen a l'intestí

Empassar-se un xiclet no té conseqüències negatives per a l'aparell digestiu, tot i que moltes persones creguin que s'enganxen a l'intestí o a les parets estomacals. No obstant això, si es converteix en un costum si pot tenir riscos per a la salut.

El sol és groc

La reacció nuclear és la que fa que el sol brilli, encara que la veritat és que no està en flames. L'atmosfera provoca que l'aparença que tenim d'ell és de color groc, però en realitat és de color blanc.

FOTO: Getty Images