Sara Yebra, resident de medicina de família de primer any al centre de salut La Calçada II i ara a l'Hospital de Cabueñes, es va convertir ahir de manera involuntària en la protagonista de l'actualitat mèdica. Una sentida carta enviada al setembre a una revista especialitzada es va convertir, sense esperar-ho, en viral: més de 200.000 persones van llegir dijous passat les reflexions de Yebra sobre l'exercici de la professió mèdica i l'empatia amb el pacient, després de publicar-se la missiva.

L'expansió del document a les xarxes socials va provocar una onada de felicitacions. "Estic aclaparada amb la quantitat de gent a la qual ha arribat el missatge", va encertar a confessar la metgessa resident ahir al migdia, quan la bateria del seu mòbil estava a punt de quedar-se sense càrrega a causa de les trucades i els missatges de congratulació . "El grup de Whatsapp del centre de salut treu fum, ho ha vist tot el món", ha confessat. Les emotives paraules de Yebra rememorant les sensacions de la seva primera guàrdia es van estendre a torrentera. "Uns ulls amb més danys que anys em miraven demanant-me ajuda. Estava desarmada, vaig intentar recordar alguna cosa del que havia memoritzat en la carrera, vaig buscar al meu cap algun esquema, alguna classe magistral, i l'únic que vaig recordar haver après sobre el sofriment va ser quin era el pH d'una llàgrima. M'esperava Goliat i no tenia pedres ", va escriure la jove nascuda a Ponferrada, en reflexionar sobre la dificultat de posar-se al lloc del pacient a qui cal comunicar un diagnòstic terrible.

Sandra Yebra no esperava que la carta tingués aquest ressò. La jove va rebre desenes de missatges de companys que lloaven la seva capacitat per transmetre sentiments tan humans en poc més de dues desenes de línies. "Sempre he dit que sóc una dona de lletres que va fer ciències", va confessar la jove intentant trencar una atàvica timidesa que la va portar a demanar que la foto per aquest reportatge es fes "fora del congrés en el que participo, perquè no s'assabenti tot el món. Em fa molta vergonya ".

Yebra va escriure la carta al juny de 2015. Tenia 25 anys i afrontava la seva primera guàrdia mèdica. "En la carrera de Medicina tot és ciència. Vam entrar sabent que volem ajudar els altres però després, una vegada que et fiques a estudiar, tot són números i estadístiques i t'oblides del que és fonamental. Cada pacient té una història i jo crec que encara que et vas generant armes per defensar-te mai arribes a acostumar-te del tot. a Urgències la realitat et colpeja ", va relatar ahir una jove professional de la medicina que s'ha estès, en la seva missiva, la recepta per entendre el patiment dels altres.