Totes les nostres percepcions conscients són una construcció, una interpretació del món, generada per l'activitat neuronal. L'encèfal és una màquina eficaç de realitat virtual, que crea a cada instant la il·lusió del "jo". Per això, la relació entre el món físic que hi ha fora del nostre cos i la suposada realitat que aflora a la ment és un dels temes essencials del pensament filosòfic i, actualment, de la investigació en neurociència. El cinema no és aliè al gran problema del jo i la consciència, tema recurrent en moltes pel·lícules: algunes el tracten de manera explícita i en altres llisca com a element addicional de la naturalesa humana. A mesura que augmenta el nostre coneixement sobre l'encèfal, també s'amplia el ventall d'interrogants difícils de desembolicar: tenim accés al que passa a fora? Ens en podem refiar, de la nostra memòria? Hi ha un món real? És possible controlar i modificar les percepcions? En què consisteix la consciència? Es podria trasplantar el jo a una màquina no biològica?

Al llarg de la xerrada comentarem aquestes qüestions fascinants de la neurociència i la filosofia i la repercussió creixent que tenen en el cinema.

Xurxo Mariño és professor del Departament de Medicina de la Universitat de la Corunya i membre de la Secció de Ciència, Naturalesa i Societat del Consell de la Cultura Gallega. Ha publicat articles en diverses revistes científiques i ha col·laborat amb el Massachusetts Institute of Technology (MIT). La seva investigació en neurobiologia se centra en l'estudi dels mecanismes sinàptics de diferents vies sensorials i en la regulació dels nivells d'activitat global del cicle son-vigília. Ha desenvolupat software especialitzat d'estimulació, registre i anàlisi electrofisiològics, i ha col·laborat en la posada al punt d'eines estadístiques d'anàlisi. Du a terme múltiples activitats de divulgació del coneixement científic, procurant la interacció amb les humanitats i les arts. És fotògraf aficionat i viatger incansable. Ha publicat els llibres Os dados do reloxeiro, Po de estrelas, Neurociencia para Julia i Tierra.

HORARIS

Dijous 19 d'abril, a les 19 h

INSCRIPCIÓ 4 €

PROMOCIONS

50 % de dte. clients de CaixaBank