El secretari general de CDC, Artur Mas, va plantejar ahir la figura dels immigrants temporals, de manera que després de treballar amb un contracte limitat de tres o cinc anys, tornin als seus països d'origen "amb el capital adquirit a Europa" i amb la possibilitat de beneficiar-se de contractes amb empreses europees instal·lades als seus països.

Després d'intervenir a Estocolm davant del plenari del congrés del Partit Liberal Demòcrata i Reformista Europeu (ELDR), va assenyalar que així la immigració "no descapitalitza els països d'origen sinó que, a la llarga, els pot enriquir", va informar CDC.

"Seria una manera de prestar uns professionals durant un temps als països rics, i després que tornessin per contribuir al progrés d'aquelles nacions", va afegir.

Va defensar amb matisos la implantació de la Blue Card, per permetre que Europa capti els "millors" professionals del món i eviti que se'n vagin a treballar a altres economies competitives.

"Europa ha de facilitar l'accés als immigrants qualificats", va subratllar Mas, tot i que va advertir que cal tenir en compte els dirigents dels països en vies de desenvolupament, que han reprotxat aquesta pràctica a causa de l'esforç que porten a terme en matèria d'educació per assegurar el desenvolupament a llarg termini del país.

Segons la seva opinió, és "absurd" que es privi aquests països de les persones amb més bona preparació, i que després s'elaborin plans de cooperació i de suport per al seu desenvolupament, i que Europa continuï rebent una "emigració descontrolada".

Per aquesta raó, va defensar la seva proposta d'"immigració temporal", i va afegir que és "molt important" que aquesta iniciativa no es faci a l'esquena dels països afectats. Així, segons Mas, el Govern no ha mostrat "massa sensibilitat" amb els països fora de la Unió Europea (UE) en els quals va buscar professionals sanitaris.

"Cal que Europa es plantegi un gran "Pla Marshall" per a Àfrica, que permeti la millora d'infraestructures, ajudar en la formació i aportar assistència tècnica que permeti als països africans treure el màxim rendiment del món globalitzat i el lliure comerç", va concloure.