El conseller de Governació i Administracions Públiques, el republicà Jordi Ausàs, va anunciar ahir que la Generalitat podrà convocar consultes populars sobre qualsevol assumpte, incloent-hi l'autodeterminació, si ho sol·licita "el sis per cent del cens electoral", és a dir, unes 319.000 firmes, encara que caldrà el vistiplau previ de l'Estat.

Així quedarà establert en l'avantprojecte de Llei de consultes populars que el Govern aprovarà el desembre, amb l'objectiu que el Parlament l'aprovi al llarg de l'any vinent, va dir Ausàs.

El conseller va precisar que, en qualsevol cas, per realitzar-se una consulta, ja sigui d'àmbit autonòmic o local, caldrà comptar amb el vistiplau de l'Estat. Ausàs va recordar que la Llei de consultes populars per via referèndum serà "plenament constitucional", i va assegurar que obeeix al mandat de l'Estatut.

Però per tal que s'ajusti plenament a la Constitució s'especificarà que, en última instància, serà l'Estat qui tingui l'última paraula i autoritzi cadascuna de les consultes.

Així doncs, Ausàus va explicar, que una consulta d'àmbit autonòmic es podrà impulsar des de diferents vies: "Des del Govern, per una majoria en el Parlament, o per iniciativa legislativa popular". En aquest últim cas, però, caldrà tenir l'aval d'un 6% del cens electoral que són unes 319.000 persones.