la sucursal de CDC a Catalunya Nord està en crisi. No és l'únic desgavell. També es troba en estat desastrós l'Ajuntament de Perpinyà i l'oposició perpinyanesa d'esquerra. La setmana passada, tots ells han patit desastres específics, dels quals no en pot sortir res de bo.

Respecte a la CDC d'allà, la contestació del seu president, l'antic dirigent terrorista Jordi Vera, ha arribat al zenit. L'article publicat per aquest diari el passat dia 23 ha circulat per Internet i amb fotocòpies. "L'he rebut per cinc costats" em diu un regidor. S'hi exposava el desig de Vera, expressat formalment i airadament en un ple municipal, de suprimir la delegació de l'Ajuntament de Perpinyà a Barcelona. Implicaria un distanciament entre el Nord i el Sud de Catalunya.

El fet ha tingut dues conseqüències. Una ha consistit en una reacció dins la modesta militància nord-catalana de CDC. A més de considerar aberrant aquell intent de distanciament, acusen Vera de ser el finançador del candidat socialista a l'ajuntament, Jean Codognès. Encapçalà una llista d'esquerra i extrema esquerra on hi figurava Vera.

Paral·lelament, una dirigent de CDC, Marie Claude Gringoire, s'ha vist desprestigiada por una sentència del passat dia 15 que condemna la seva actuació quan va ser alcaldessa de Salses. Gringoire va perdre les darreres eleccions, en presentar-se per CDC. Per altres raons, l'alcalde de Vilallonga de la Salanca ha retirat les delegacions municipals al tinent d'alcalde de CDC, Daniel Cañellas, i intenta fer-lo cessar de tinent d'alcalde. De pesar ben poc, CDC passarà a pesar encara menys.

Tot plegat ha estat comunicat a la direcció central de CDC, a Barcelona. Jordi Pujol està obertament en contra de Vera i, des de UCD, Duran Lleida no suporta en absolut l'aventura de CDC a Catalunya Nord, concebuda i executada pel sobiranista Felip Puig.

La coalició municipal que encapçala l'alcalde de Perpinyà, Joan Pau Alduy, tampoc va bé. Aquesta setmana ha dimitit la segona tinent d'alcalde. Mimi Tjoyas, processada per "complicitat en frau electoral". Alduy va sumar-se a l'acció judicial contra Tjoyas, constituint-se com part afectada. Però això no evita que l'escàndol l'esquitxi.

També aquesta setmana el fiscal ha requerit una pena de sis mesos de presó contra el dirigent socialista i president del Consell General dels Pirineus Orientals, Claude Bourquin, per una altra infracció de la llei electoral. El desembre del 2007, Bourquin ja havia estat condemnat a tres mesos de presó per una anterior violació d'aquella mateixa llei. Com a autèntic cap de clan, molt jacobí i anticatalanista, Bourquin és el pitjor enemic d'Alduy. En ser el Consell General el principal anunciant de Catalunya Nord, el poder mediàtic de Bourquin és immens.

Com a contrast, resulta que aquesta setmana el govern francès ha decidit un canvi de les plaques dels vehicles. Per primera vegada, permetrà que hi hagi banderes de nacionalitats minoritzades. Serà el cas de Bretanya, on hi figurarà la seva bandera nacionalista i el nom de Bretanya en bretó: "Breizh". A les plaques corses hi apareixerà el "cap de moro" propi de la seva bandera nacionalista. Per pressió de sectors jacobins, també hi haurà en les plaques el número que identifica el departament. La intenció inicial del govern Sarkozy era suprimir-lo. Només correspon a l'ordre alfabètic dels noms.

En canvi, a Perpinyà ningú pot assegurar com seran les plaques de matrícula a Catalunya Nord. Entretinguts en conflictes intestins, és un tema del que no sembla que ningú s'hagi ocupat. Però, amb una excepció: Jordi Vera sempre s'ha declarat partidari de mantenir el número (66) del departament dels Pirineus Orientals en les matrícules. Una vegada més, Vera i la seva inefable CDC, finançada des de Barcelona, coincideixen amb el pitjor jacobinisme i es distancien de criteris propis pels polítics regionalistes o nacionalistes (de les nacions minoritzades) de l' Estat francès. Els que creuen que Jordi Vera defensa per sota mà criteris que no tenen res a veure amb el nacionalisme català, continuen estant servits.