El president de CiU, Artur Mas, va constatar ahir que Catalunya "ha anat cap enrere" en tots els terrenys des que governen PSC, ERC i ICV-EUiA, i va presentar CiU com a alternativa. En declaracions durant la seva visita a les Fires de Sant Narcís de Girona, Mas va assegurar no voler carregar contra l'actual Govern quan es compleixen dos anys de les últimes eleccions autonòmiques. No obstant això, va destacar que el primer tripartit era el del "desgavell", mentre que aquest és "gris".

Mas es va comprometre a donar la volta a la situació actual de Catalunya "introduint un discurs més positiu", tot argumentant que en els últims anys, "Catalunya ha anat cap enrere, i pel que fa a la situació econòmica, està pitjor que la resta de l'Estat".

Com a exemple, va citar el deteriorament dels serveis públics elementals. "Hem donat un pas enrere quan ho teníem tot a favor per anar a millor", va explicar el líder de CiU, que va erigir la federació com a alternativa: "El repte que tenim és que el país té un present i un futur que els propis catalans hem de construir".

A més, va indicar que s'ha demostrat que "tenir socialistes a Madrid i a Catalunya no serveix de res", ja que el PSOE "ha incomplert la pròpia llei", i els socialistes catalans "no han exigit pràcticament res".

Per la seva part, els socis del tripartit en la Generalitat que encapçala José Montilla van considerar un èxit els seus dos anys de gestió al capdavant de l'Administració catalana. Tant PSC, com ERC i ICV van destacar la tasca de govern desenvolupada aquests dos anys des de la Generalitat, l'estabilitat de la qual gaudeix la coalició i l'accent que ha posat l'equip gestor en la inversió pública i les polítiques socials.

Així, el secretari d'organització del PSC, José Zaragoza, va fer un balanç positiu dels dos anys de govern del tripartit en la Generalitat perquè "fa dos anys que la ciutadania ens va renovar la confiança i des d'aleshores hem posat fil a l'agulla i hem fet molta feina".

Segons el secretari d'organització dels socialistes catalans, "alguns dels problemes que tènia Catalunya ha estan resolts, com el tema dels incendis, i altres que estan en camí, com la qüestió de les infraestructures" perquè, segons la seva opinió, "hem agafat el toro per les banyes dels problemes del país".

Zaragoza va reconèixer que "en algunes coses haguéssim volgut més rapidesa, per exemple en infraestructures, però hi havia molts endarreriments, en temes com les línies ferroviàries".

De la mateixa manera, el secretari general d'Esquerra, Joan Ridao, va assegurar que la Generalitat ha fet els deures i compleix dos anys de "governació ordenada i estable". En el seu balanç d'aquests dos anys de segon tripartit, Ridao va assenyalar que el Govern "ha fet els deures" impulsant polítiques socials que ocupen el 52% dels pressupostos de la Generalitat i ha aprovat la Llei de Serveis Socials.

Segons Ridao, s'ha realitzat "un notable esforç inversor, doblant la inversió de fa cinc anys i situant-la en 750 euros per habitant, i s'han fet reformes estructurals del model productiu per afrontar en millors condicions la crisi econòmica, ajudant les empreses a internacionalitzar-se i aprovant el Pacte Nacional per a la Investigació i la Innovació".

Per la seva part, la diputada d'ICV al Parlament, Dolors Camats, va definir ahir el seu partit com el fre que evita al tripartit temptacions de polítiques de dretes.

"Falta de lideratge"

Finalment, la presidenta del PPC, Alícia Sánchez-Camacho, va realitzar ahir una valoració molt negativa dels dos anys de govern del tripartit català, assegurant que "Montilla ha actuat amb falta de lideratge i previsió quan més falta li feien aquestes qualitats a Catalunya".