La ciutat de Barcelona va guanyar ahir la seu de la secretaria de la Unió pel Mediterrani (UPM), procés que s'ha dotat d'una estructura institucional i d'un programa de treball per al 2009.

Els ministres d'Exteriors de la UPM van acordar ahir a Marsella diversos aspectes de caràcter institucional imprescindibles perquè tiri endavant el procés impulsat el mes de juliol passat a París.

Segons la declaració final, la seu del secretariat serà a Barcelona, tindrà un estatut autònom, personalitat jurídica i immunitat, aspectes tots aquests que hauran d'estar definits abans de maig de 2009.

A més de la seu, els ministres han acordat que la figura del secretari general recaigui en un país del sud, la distribució per països de les cinc subsecretaries generals, quin país o països han de copresidir la UPM i quina ha de ser la participació de la Lliga Àrab en la discussió i presa de decisions.

El ministre espanyol d'Afers Estrangers, Miguel Ángel Moratinos, va mostrar la seva satisfacció per la designació de Barcelona i va afirmar que "Espanya té pes i influència a l'espai euromediterrani, ja que si no en tingués Barcelona no seria la seu".

"Per a Espanya avui és un dia molt important", va destacar Moratinos, per a qui les negociacions "no han estat fàcils", ja que la candidatura de Malta només va ser retirada dilluns a la nit.

Altres subsecretaries

El secretariat permanent de la Unió pel Mediterrani, que s'instal·larà físicament al Palau de Pedralbes, tindrà essencialment unes funcions de caràcter tècnic, per a l'impuls dels projectes mediterranis. D'altra banda, les cinc subsecretaries generals correspondran a Israel, Palestina i tres països de la Unió Europea (Malta, Itàlia i Grècia).

Segons el ministre francès d'Exteriors, Bernard Kouchner, que al costat del seu col·lega egipci Ahmed Abul Gheit, va copresidir la reunió de Marsella, la delegació turca va demanar per a ella una sisena subsecretaria, cosa que han de decidir en el futur els dos presidents de la UPM: Nicolas Sarkozy i Hosni Mubarak.

Sobre la copresidència de la UPM, els ministres han decidit que sigui cada dos anys, i que en el costat europeu aquesta convisqui amb la semestral de torn de la Unió Europea (UE), segons que va dir Kouchner en roda de premsa, fet que segons la seva opinió "donarà coherència i estabilitat" als projectes.

L'any vinent, la República Txeca i Suècia (primer i segon semestre de l'any) hauran de compartir la presidència de la UPM amb els copresidents francès i egipci, i el mateix passarà el 2010, quan Espanya sigui presidència comunitària.

Pel que fa a la participació de la Lliga Àrab, el ministre egipci d'Exteriors, Ahmed Abul Gheit, va destacar que els israelians hagin acceptat la participació de la Lliga Àrab en tots els nivells de discussió.

Els projectes sobre els quals treballarà el secretariat versaran sobre sis àmbits d'actuació: descontaminació del Mediterrani, autopistes del mar, protecció civil, ensenyament superior i investigació, energies renovables i desenvolupament empresarial.