Els expresidents de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), Enric Roig i Anonio Herce, hauran de tornar una quantitat de 2,6 milions d'euros segons estipula la sentència del Tribunal de Comptes i que va recollir ahir el diari El País en la seva edició catalana. Aquestes quantitats corresponen als cobraments que van fer ells mateixos o altres directius o ex directius d'aquesta empresa pública en concepte de fons de pensions que han estat considerats il·legals per aquest tribunal.

Per una altra banda el Tribunal de Comptes ha exculpat un altre dels que va resultar beneficiari d'aquest pla de pensions com va ser director de Ferrocarrils Miquell Llevat.

La denúncia contra aquests ex alts càrrecs va ser interposada pel Govern de la Generalitat després de conéixer l'existència i posterior dissolució d'un fons de pensions per 15 directius de FGC, fons que mai va ser comunicat al consell d'administració, i que conseqüentment no va poder aprovar-lo.

Les quanties que s'han d'abonar pels condemnats són 1.072.851,10 euros per part d'Enric Roig i 1.522.632,04 per Antonio Herce. Segons la sentència del Tribunal de Comptes la quantitat de Roig és la percebuda en el moment que va abandonar l'empres, mentre que la que ha de reposar Herce a la caixa de FGC és superior a la suma que va rebre ell, de 278.391 euros.

El fons de pensions que ha estat declarat il·legal per la justícia va ser constituït el 1991, quan Enric Roig era director General i Albert Vilalta president, mentre Herce era responsable de l'àrea financera. Posteriorment, quan Vilalta va abandonar FGC va ser substituït per Roig i Llevat (exculpat) va accedir a la direcció general. Herce va substituir Roig posteriorment i una de les seves decisions va ser, precisament, liquidar el fons de pensions i repartir els diners entre els directius que encara es trobaven a l'empres, ell inclòs, i per això ha estat condemnat a tornar ell íntegrament tota la quantia.

Els abonaments es van fer primer als beneficiaris que abandonaven l'empresa, però l'any 2000 es va procedir a liquidar el fons i a repartir-lo entre els que encara figuraven en la mateixa. La xifra global és de 3,2 milions però el tribunal sols ha ordenat la reposició de 2,6 milions.

Roig, a més de tornar la quantitat rebuda també haurà d'abonar dietes indegudes però no les quantitats que va ordenar pagar perquè el delicte ja ha prescrit. La sentència ha estat recorreguda.