Eleccions

Montilla celebra la victòria d´Obama però recorda les dificultats a què s´enfronta la seva administració

05.11.2008 | 13:57

El president de la Generalitat, José Montilla, ha apuntat aquest dimecres des de Madrid que la victòria 'contundent' del senador Barak Obama a les eleccions nord-americanes 'ha cobert les expectatives d'una majoria de la societat americana' i de 'les simpaties que la seva figura i les seves propostes polítiques havien despertat a Europa, a Espanya i a Catalunya'.

Però alhora ha assenyalat que més enllà de l'eufòria conjuntural, cal ser conscients 'de les enormes dificultats que en un moment com l'actual haurà d'afrontar la nova administració americana i el nou president'.


Montilla, que ahir va assistir a la nit electoral que l'ambaixada nord-americana va organitzar a la Casa Amèrica de Madrid, i que avui lliura el Premi Blanquerna a Esther Koplwitz, ha recordat que l'èxit d'Obama es produeix en un moment de 'dificultats', i ha apuntat que 'és d'esperar que aquesta victòria contribueixi a superar la crisi i que es pugui estrènyer la col·laboració entre Estats Units i Europa per solucionar els problemes en comú que tenim'.

Segons el president de la Generalitat, l'eufòria que ha suscitat la victòria d'Obama 'expressa la necessitat de canvi i de rebuig a l'etapa de la presidència de George Bush i la seva política exterior'. 'És normal que hi hagi expectació i il·lusió per part d'aquells països que no han animat excessivament la política exterior nord-americana d'aquests últims anys', ha afirmat.

En aquest sentit, ha afirmat que la victòria del candidat demòcrata 'obre una nova etapa als Estats Units' però alhora 'també per a les relacions entre Europa i els Estats Units', que 'espero que siguin de més col·laboració en tots els àmbits i especialment en el terreny econòmic'.

Eufòria sí, però conscients de les dificultats

No obstant, Montilla ha apuntat que les persones amb responsabilitat pública 'poden exterioritzar els seus sentiments', però alhora han de ser també conscients 'de les enormes dificultats que en un moment com l'actual haurà d'afrontar la nova administració americana i el nou president'. 'No tot seran facilitats', ha dit, 'hi haurà moltes dificultats i cal ser-ne conscient'.

Montilla considera lògic que tots aquells que esperen molt del candidat demòcrata ho celebrin al carrer 'però d'aquí un temps la eufòria haurà desaparegut, perquè sempre és conjuntural i temporal', i 'el que queden són els problemes als que haurà de plantar cara la nova administració', que 'espero que Obama afronti amb il·lusió i en cooperació amb el conjunt de la comunitat internacional'.

Catalunya


Eleccions 2105: L´independentisme obté la majoria absoluta en escons però no en vots

Eleccions 2105: L´independentisme obté la majoria absoluta en escons però no en vots

Junts pel Sí suma 62 diputats, mentre que la CUP en té 10 · Ciutadans es converteix en la segona...

Lamela accepta reunir les causes contra el Govern, els Jordis, Trapero i la Mesa al Suprem

Lamela accepta reunir les causes contra el Govern, els Jordis, Trapero i la Mesa al Suprem

Considera que s´està investigant «els membres d´una complexa organització» que té com a objectiu...

Eleccions catalanes del 21D: Quins partits i candidats es presenten?

Eleccions catalanes del 21D: Quins partits i candidats es presenten?

Consulta els detalls de les llistes electorals marcades pel fracàs a l'hora de buscar una...


CCOO i UGT demanen als partits «no oblidar l´agenda social» per al 21-D

CCOO i UGT demanen als partits «no oblidar l´agenda social» per al 21-D

Els sindicats alerten que la intervenció econòmica de la Generalitat i el 155 generen "grans...

ERC presenta la llista gironina per a les eleccions del 21-D

ERC presenta la llista gironina per a les eleccions del 21-D

La formació ha donat el tret de sortida a la convocatòria des de Torroella de Montgrí, el poble de...

Enllaços recomanats: Premis cinema