Eleccions

Montilla celebra la victòria d´Obama però recorda les dificultats a què s´enfronta la seva administració

05.11.2008 | 13:57

El president de la Generalitat, José Montilla, ha apuntat aquest dimecres des de Madrid que la victòria 'contundent' del senador Barak Obama a les eleccions nord-americanes 'ha cobert les expectatives d'una majoria de la societat americana' i de 'les simpaties que la seva figura i les seves propostes polítiques havien despertat a Europa, a Espanya i a Catalunya'.

Però alhora ha assenyalat que més enllà de l'eufòria conjuntural, cal ser conscients 'de les enormes dificultats que en un moment com l'actual haurà d'afrontar la nova administració americana i el nou president'.


Montilla, que ahir va assistir a la nit electoral que l'ambaixada nord-americana va organitzar a la Casa Amèrica de Madrid, i que avui lliura el Premi Blanquerna a Esther Koplwitz, ha recordat que l'èxit d'Obama es produeix en un moment de 'dificultats', i ha apuntat que 'és d'esperar que aquesta victòria contribueixi a superar la crisi i que es pugui estrènyer la col·laboració entre Estats Units i Europa per solucionar els problemes en comú que tenim'.

Segons el president de la Generalitat, l'eufòria que ha suscitat la victòria d'Obama 'expressa la necessitat de canvi i de rebuig a l'etapa de la presidència de George Bush i la seva política exterior'. 'És normal que hi hagi expectació i il·lusió per part d'aquells països que no han animat excessivament la política exterior nord-americana d'aquests últims anys', ha afirmat.

En aquest sentit, ha afirmat que la victòria del candidat demòcrata 'obre una nova etapa als Estats Units' però alhora 'també per a les relacions entre Europa i els Estats Units', que 'espero que siguin de més col·laboració en tots els àmbits i especialment en el terreny econòmic'.

Eufòria sí, però conscients de les dificultats

No obstant, Montilla ha apuntat que les persones amb responsabilitat pública 'poden exterioritzar els seus sentiments', però alhora han de ser també conscients 'de les enormes dificultats que en un moment com l'actual haurà d'afrontar la nova administració americana i el nou president'. 'No tot seran facilitats', ha dit, 'hi haurà moltes dificultats i cal ser-ne conscient'.

Montilla considera lògic que tots aquells que esperen molt del candidat demòcrata ho celebrin al carrer 'però d'aquí un temps la eufòria haurà desaparegut, perquè sempre és conjuntural i temporal', i 'el que queden són els problemes als que haurà de plantar cara la nova administració', que 'espero que Obama afronti amb il·lusió i en cooperació amb el conjunt de la comunitat internacional'.

Catalunya


Mossos rectifica el ministre, nega que la cèl·lula estigui desactivada i segueix buscant Younes Abouyaaqoub

Mossos rectifica el ministre, nega que la cèl·lula estigui desactivada i segueix buscant Younes Abouyaaqoub

De moment hi ha quatre persones detingudes per presumpta vinculació amb els atemptats de Barcelona...

Qui són les víctimes dels atemptats de Barcelona i Cambrils?

Qui són les víctimes dels atemptats de Barcelona i Cambrils?

Els atacs de dijous s'han endut la vida o ferit persones de "més d'una vintena" de nacionalitats

El ministre Zoido diu que la cèl·lula està desarticulada i Mossos el rectifica

El ministre Zoido diu que la cèl·lula està desarticulada i Mossos el rectifica

La policia catalana concreta que és aquest cos qui ha de dictaminar si el grup terrorista està del...


Els adeptes a les pseudociències i als falsos experts augmenten per tractar malalties

Els adeptes a les pseudociències i als falsos experts augmenten per tractar malalties

El Col·legi de Dietistes-Nutricionistes de Catalunya adverteix del perill de deixar la salut en...

Enllaços recomanats: Premis cinema