El vicepresident del govern català, Josep-Lluís Carod-Rovira, va negar ahir que el nomenament del seu germà Apel·les com a "ambaixador" de la Generalitat a París sigui un cas de "nepotisme" com el van acusar des de l'oposició, i va opinar que disposa del perfil professional adequat per al càrrec.

Carod-Rovira va comparèixer ahir a la tarda davant la comissió d'Acció Exterior del Parlament per respondre a preguntes dels grups de l'oposició, entre les quals figuraven les que CiU i grup mixt li van formular en relació amb el nomenament del seu germà Apel·les com a delegat de la Generalitat a França.

El diputat de CiU Carles Pellicer va advertir al vicepresident que en el nomenament d'alts càrrecs cal utilitzar "més sentit comú, més sentit d'estat i sense posar la família pel mig", i va posar en dubte que l'experiència, qualificació i perfil professional d'Apel·les Carod-Rovira siguin els més idonis.

El diputat de Ciutadans José Domingo va anar més lluny, i després de recordar que "nepotisme és donar càrrecs a amics i familiars", va recalcar: "estem davant un clar acte de nepotisme, perquè s'està primant la condició familiar".Davant la pregunta directa d'aquest diputat de si havia primat precisament la condició familiar a l'hora de proposar el nomenament, Carod-Rovira va respondre amb un lacònic "no".

Pellicer va retreure a Carod que en aquest nomenament "hagi prioritzat criteris familiars sobre criteris d'eficàcia. Quins mèrits acredita més enllà del seu cognom? Quins criteris d'experiència té per exercir aquest càrrec?" va preguntar el diputat nacionalista. Pellicer va afirmar que "si volem tenir ambaixades hem de posar al capdavant persones amb un perfil potent; per això no entenem que a París hagi posat el seu germà, que no té un currículum que l'avali". En la resposta a CiU, el vicepresident va afirmar, sense esmentar en cap moment el nom del seu germà, que l'actual delegat de la Generalitat a París és "algú coneixedor de l'estructura departamental de la Generalitat" perquè amb l'anterior govern tripartit va desenvolupar el càrrec de secretari d'Acció Interdepartamental.

"Té, per tant, -va apuntar- una gran experiència en coordinació dels diversos departaments", i "és algú que coneix les lleis i normatives franceses ja que és advocat, a més de ser coneixedor del dret internacional ja que en la seva professió s'ha relacionat" amb diversos sectors econòmics d'aquell país.

Preguntat pel diputat de Ciutadans sobre si el perfil d'Apel·les és el més adequat o idoni, el vicepresident va contestar "que és al govern a qui correspon decidir el perfil". Segons Carod, des que el 29 de juliol es va produir el nomenament d'Apel·les "les relacions entre Catalunya i França se n'han anat incrementant", i això "s'ha evidenciat amb projectes en marxa, com el de l'Euroregió, o en les relacions transfrontereres".

A més, va subratllar, "les relacions amb les autoritats franceses són més fluides que mai". Segons Carles Pellicer (CiU), "si volem disposar d'ambaixades hem de posar al capdavant d'elles persones que tinguin perfil d'ambaixadors, i per això no entenem que s'hagi elegit el seu germà, ja que no hi ha un currículum que l'avali".

Carod-Rovira es va queixar que s'estava entrant "en un nivell que no és l'adequat", per agregar: "tots haurien de mirar endins de la seva personalitat parlamentària i política per treure conclusions".