El president de la Generalitat de Catalunya, José Montilla, va ?ratificar ahir que José Luis ?Rodríguez Zapatero es va ?comprometre a donar instruccions al seu equip econòmic per accelerar les converses sobre el ?finançament i assolir un pacte abans de final d'any.

José Montilla va visitar ahir el Saló Immobiliari Barcelona ?Meeting Point i va fer les seves primeres declaracions després de la reunió d'ahir a la Moncloa amb el president del Govern, que li va manifestar la seva ?voluntat de tancar abans de final d'any el nou finançament perquè "hi hagi possibilitats que l'acord sigui efectiu el 2009".

"El president del Govern s'ha compromès a donar instruccions al seu equip econòmic per accelerar les converses", va indicar ahir Montilla, que va recordar que "el nou finançament és molt important per dotar Catalunya de recursos, de manera que es potenciïn les polítiques socials i es puguin prendre les mesures necessàries per reactivar l'economia".

De la seva banda, fonts del Ministeri d'Economia van assegurar que aquest també ha estat sempre el seu full de ruta i que per aquest motiu faran públic a final d'aquest mes el segon document sobre la seva proposta en finançament.

Aquest document buscarà generar complicitats amb totes les comunitats autònomes, ja siguin socialistes o del Partit Popular, sobre els criteris del nou model, deixant per més endavant unes xifres que han d'acontentar tots els territoris.

Les mateixes fonts van informar que el secretari d'Estat d'Hisenda, Carlos Ocaña, i el conseller d'Economia de la Generalitat, Antoni Castells, s'han vist en un gran nombre d'ocasions les últimes setmanes i que la segona ronda de contactes del ministeri amb les comunitats autònomes ha permès abordar la qüestió amb almenys la meitat de totes elles.

Des del Ministeri Economia recorden que perquè un pacte en finançament sigui aplicable s'haurà de reformar la LOFCA, per a la qual cosa es necessitaran tres quartes parts del Congrés i, així, la complicitat de les comunitats autònomes del PP i del principal grup de l'oposició.

José Montilla també va afirmar que l'entrevista amb José Luis ?Rodríguez Zapatero va ?servir per parlar d'altres temes. Així diu que "en primer lloc li vaig agrair al president l'esforç que el Govern espanyol ha fet perquè Barcelona obtingui la seu de la Unió per al Mediterrani".

El president extremeny, Guillermo Fernández Vara, va mostrar ahir el seu suport que abans de final d'any se segelli un pacte sobre el nou finançament autonòmic perquè "ho necessitem", però va mantenir durant la seva entrevista amb el president José Montilla les seves diferències pel que fa a la solidaritat. Fernández Vara es va reunir amb Montilla a la Generalitat en la seva primera cimera amb un altre president autonòmic.