les negociacions pel finançament amenacen de desgastar la nostra classe política tant com el debat de l'Estatut. En una roda de premsa de CiU aquest divendres, un company de TV3 fa una pregunta sobre el proper debat de política general, que comença dimarts. Mentre Antoni Fernández, amb el cap, li respon que sí; al seu costat Quico Homs li respon que no. Només faltava Antoni Castellà fugint d'estudi amb els Pressupostos perquè ara Duran no vol votar que no.

Autocrítica

Finalment, a les planes del Quadern d'El País d'aquesta setmana, en un reportatge sobre Guinea i Catalunya, he trobat la primera d'autocrítica en molt de temps. El primatòleg Jordi Sabater Pir-que va descobrir 'Floquet de Neu'- diu: "Els catalans eren tan racistes com els altres". De fet, en la nostra història tenim fins i tot algun negrer il·lustre.

Paraula de Pelegrí

Arran de la reapertura del cas Pallerosl, el secretari general d'Unió, Josep Maria Pelegrí va insistir, després del darrer del consell nacional, que no hi ha "cap indici de delicte" i va demanar "que es faci el judici i que es deixi d'acusar a Unió de coses que mai ha fet". Li agafo la paraula. Espero de tot cor que tingui raó.

Com vendre melons

Diumenge passat vaig anar a la Festa de la Rosa a la Pineda de Gavà. A l'autovia de Castelldefels vaig comptar fins a tres 'senyoretes' fent el carrer, és a dir, a una hora tan intempestiva com primera hora del matí. Encara recordo que el PSC va descartar prohibir la prostitució a les carreteres, en un ple del Parlament el juliol, perquè els serveis sexuals era com "vendre melons" en paraules del diputat Roberto Labandeira.

La burgesia catalana

Quan vam publicar que el Rei no havia anat al funeral de l'empresari Enric Puig-tot un lleig a la burgesia catalana- algú em va dir que el Rei no va a funerals particulars per raons de protocol. No és veritat: a l'abril del 2001 va anar al de l'expresident del Madrid, Ramón Mendoza, un altre amic personal del monarca

Les rodes de premsa de Saura

En plena roda de premsa de Govern, un periodista li pregunta a Joan Saura sobre el finançament. El conseller diu que acabem de parlar primer de l'Informe sobre la Seguretat a Catalunya que ell mateix presenta. Quan encetem el tema despés de tres quarts d'hora afirma que "no hem parlat de finançament" i que "no tenim càlculs".

La sensibilitat de Franco

El senador del PNB Iñaki Anasagasti va anar dimarts passat a can Cuní i va explicar una anècdota sobre el fins ara president del CGPJ, José Francisco Hernando: "Quan ell va arribar jo era portaveu del PNB al Congrés i ens va fer cridar a tots els portaveus. Vaig estar parlant amb ell i, al final, em va dir: 'Vostè està equivocat amb la figura del general Franco. Era un general molt sensible amb la justícia'". Devia dir-ho pels milers d'afusellats.

Els 400 euros

En plena crisi, el president del Govern espanyol, José Luis Rodríguz Zapatero, se'n va a Nova York per pronunciar una frase d'antologia: "Nosotros hemos ahorrado para los tiempos difíciles, otros han gastado al límite". A mi m'ha vingut de cop i volta a la memòria els 400 euros de la campanya electoral. Ha estat com la magdalena de Proust.

Efecte Garzón

Encara no sé si Garzón volia sortir als diaris amb la seva intenció de fer el recompte de tots els desapareguts durant la Guerra Civil i el franquisme. Me n'alegro que demani també les llistes dels despareguts a la rereguarda republicana. Entre incontrolats, FAI i SIM n'hi ha un munt. Estaria bé tenir les xifres dels dos bàndols.

"Pilotassos"

A Barcelona, les grans operacions immobiliàries es financen venent sòl. L'Espanyol ho va fer amb el camp de Sarrià, convertit ara en pisos de luxe i una sala multicinemes.El Barça ho vol fer també amb el Miniestadi. I l'Ajuntament amb l'estació de l'AVE de la Sagrera. Però, amb la crisi actual, no sé si el consistori se'n sortirà.