El ministre d'Economia i vicepresident segon del Govern espanyol, Pedro Solbes, presentarà en les pròximes setmanes un segon esborrany sobre la proposta del Govern per al nou sistema de finançament autonòmic, després de la qual cosa, segons el responsable econòmic, s'accelerarà la negociació.

Solbes va fer aquestes manifestacions en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres i va dir que el seu departament ha mantingut contactes de caràcter tècnic amb diferents governs autonòmics per a l'elaboració d'una nova proposta. Per a Solbes, el Govern té "un disseny bastant clar de quin és l'acord possible" i redactarà un segon document en les pròximes setmanes, per la qual cosa a partir d'aquí "l'inici de la negociació pot plantejar-se i accelerar-se". No obstant això, va recordar que els acords són "cosa de dos" i en aquest cas de divuit, per la qual cosa "malgrat que creiem que els propostes del Govern són raonablement satisfactòries per a tots, veurem si la resta opina el mateix".

Converses "fluides"

De la seva banda, la vicepresidenta primera del Govern, María Teresa Fernández de la Vega, es vamostrar optimista respecte a un pròxim acord i va assegurar que, encara que la negociació és complexa, les converses "són fluides" i "segur que és perfilarà el millor acord, que serà beneficiós per a totes els autonomies i, sobretot, per a Catalunya".

La vicepresidenta del Govern va fer una crida general a la "tranquil·litat i a la paciència" per a una qüestió que es presenta complexa i que, segons va recordar, "requereix el seu temps". A més, De la Vega va reiterar el seu optimisme i va posar èmfasi en el fet que a través del diàleg i del treball intens, l'acord en matèria de finançament finalment s'aconseguirà.

Solbes i De la Vega van fer aquestes declaracions després que el passat dimecres, el president del Govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, va mantenir una reunió amb el president de la Generalitat, José Montilla, en què tots dos van considerar necessari accelerar les negociacions per provar de tenir enllestit l'acord abans de l'1 de gener del 2009, en què entren en vigor els pressupostos generals de l'Estat.