En una conferència oferta a ESADE, Geli ha aclarit que es tracta d'una "reforma" i no d'una "ruptura" perquè el sistema sanitari "no està en crisi", encara que "perilla la seva sostenibilitat" si no es prenen mesures.

Per concretar les mesures que adoptar, Geli ha invitat a participar en el diàleg a partits polítics, ciutadans, professionals, patronal, proveïdors, gestors, asseguradores, mútues, sector farmacèutic i altres sectors econòmics afins.

La consellera ha batejat aquest pacte com a "Acord per la sostenibilitat de la qualitat i l'equitat del sistema sanitari català" i l'ha vinculat al Pacte per la Sanitat impulsat pel ministre de Sanitat i Consum, Bernat Soria.

Marina Geli ha insistit que la sanitat catalana té un problema de "subfinançament" que no es podrà abordar seriosament fins que es tanqui el pacte pel finançament de Catalunya.

Això no obstant, la consellera ha avançat algunes de les propostes que la Generalitat vol portar a la taula del Pacte per la Sanitat.

"Està pendent la transferència dels actius patrimonials de la Seguretat Social a la Generalitat i la condonació del deute històric de la xarxa concertada amb la Seguretat Social", ha recordat Marina Geli.

També, també ha demanat "la revisió de l'IVA i els impostos finalistes, com el tabac o l'alcohol, la revisió profunda de les mútues de treball i el paper de les asseguradores de salut, incloent-hi una revisió de les desgravacions fiscals existents".

"El ministeri no pot desentendre's dels problemes de suficiència financera sanitària de les comunitats autònomes i ha de definir el paper dels fons de cohesió i compensació", ha dit

Respecte al polèmic tema del copagament d'alguns dels serveis que ofereix el sistema públic de salut, la consellera ha dit que "cal evitar circumscriure el debat a la discussió del copagament i, en tot cas, aquesta discussió cal fer-la en el marc d'un pacte amb l'Estat".

En les relacions de les comunitats autònomes amb l'Estat, la consellera ha demanat "més lleialtat institucional per part de l'Estat i que es tinguin en compte les implicacions pressupostàries d'algunes lleis estatals o decisions polítiques"

En aquest sentit, Geli creu que cal revisar el model de governabilitat del Sistema Nacional de Salut i ha suggerit que "es reformi el Consell Interterritorial", de manera que "alguns aspectes clau siguin pactats a nivell estatal", com els referents a "l'avaluació del sistema, la política de recursos humans o d'investigació i la innovació".

Respecte a les reformes que han de fer-se des de i per a Catalunya, la consellera ha dit que s'ha de "definir de manera clara i inequívoca la cartera de serveis i prestacions de responsabilitat pública" i ha demanat als ciutadans que facin un ús "racional" del sistema sanitari.