L'actual coordinador general d'EUiA, Jordi Miralles, va ser reelegit ahir en aquest càrrec per tercera vegada consecutiva amb el 89,23% dels vots del Consell Nacional de la formació, un mandat de quatre anys que serà l'últim, perquè els estatuts impedeixen una nova reelecció.

Dels 130 membres del Consell Nacional d'EUiA, Miralles, que lidera el referent d'Izquierda Unida a Catalunya i que era l'únic candidat que es presentava, va obtenir 116 vots a favor, 12 abstencions i cap vot en contra, mentre que dos membres d'aquest organisme no van participar en la votació. Miralles, va emplaçar ahir ICV a "no posar límits" a la coalició entre els dos partits, per passar d'una coalició electoral a una coalició política en aquesta legislatura, i va reclamar a IU que aconsegueixi una candidatura unitària per a la direcció del partit. En el seu discurs a l'acte de clausura de la V Assemblea Nacional de la formació, Miralles va considerar que la coalició no ha de limitar-se a espais compartits, sinó a ser més participativa, i així arribar a tenir més potencialitat. En aquest sentit, els delegats van aprovar amb un 92,5% dels vots una resolució perquè l'esmentada coalició desenvolupi un veritable govern conjunt.

L'acte de clausura va comptar amb la presència de diversos representants de formacions de l'esquerra catalana, així com associacions, entitats i sindicats. El viceprimer secretari del PSC, Miquel Iceta, va elogiar la "bona salut" d'EUiA i va instar que l'esquerra catalana sumi forces. El secretari general d'ERC, Joan Ridao, va indicar que s'ha de "tornar a entrar a les fàbriques, associacions de ?veïns i sindicats", per construir l'"hegemonia política més enllà del poder institucional". Per la seva banda, Jordi Guillot (ICV) va demandar a l'esquerra "donar solucions i esperances a qui no les té", davant d'una crisi "aguda que va a pitjor".

Durant l'acte, en què es va criticar aspectes del Govern com la sanitat, la Llei d'Educació o la gestió del conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar, per la gestió de la sequera, va comptar també amb la presència de representants de comitès d'empresa d'empreses afectades per ERO, com Nissan, que van denunciar el "sentit oportunista empresarial" davant la crisi.