La flamant coguanyadora del Premi Internacional Catalunya, la doctora Cynthia Maung, ha dit avui a Barcelona que no vol donar només serveis mèdics a la població que atén, sinó que vol canviar la situació política del seu país, Birmània. La doctora, que treballa en una població tailandesa a la frontera amb Birmània i ofereix atenció mèdica a una població d'unes 150.000 persones ha assegurat que des que va sortir del seu país ha intentat anar a altres comunitats per donar a conèixer la situació del seu país, sota dictadura militar, a tota la comunitat internacional.

En una entrevista aquest matí a Catalunya Ràdio, també ha parlat de l'arrest domiciliari de la premi Nobel i co-guanyadora del premi, Daw Aung San Suu Kyi, de la que ha dit que és una dona forta i que el seu coratge i les seves decisions poden portar la democràcia al seu país. Maung ha explicat que des del 1988 la situació ha anat empitjorant i que tot i la revolta dels monjos de l'any passat, la repressió militar continua.

Respecte dels efectes del cicló de fa sis mesos s'ha lamentat que no existeix un enfocament sistemàtic, ni de la dictadura, ni de la comunitat internacional. Ha afegit que caldrien molts més diners d'ajuda internacional i ha apuntat que molts recursos han anat a parar directament als militars. També ha demanat que s'hauria de treballar més amb les entitats comunitàries, de forma que el règim militar no pogués tenir accés als diners de l'ajuda i que la comunitat internacional hauria de supervisar i vigilar més.

Cynthia Maung ha explicat que el contacte amb dissidents birmans li permet saber què passa a l'interior del país i que l'organització de la gent que viu propera a la frontera cada vegada és més forta, i que amb els ajuts que reben del govern de Tailàndia i de la població civil esperen estar preparats per a la reconciliació i la reconstrucció de Birmània. Maung ha matisat però que encara que la comunitat internacional i els països fronterers estan interessats en la situació que viu el país, les fronteres són molt extenses i els interessos dels països veïns sovint no coincideixen amb els de la gent de Birmània i ha advertit els governs estrangers que haurien d'anar molt en compte de donar ajut militar al govern ja que es pot utilitzar en contra de la població.